IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Славов: Идва нов икономически ред – разделението на много бедни и богати няма да оцелее

Има сериозно нежелание от страна на банковата система да отреагира на повишаващите се лихви и последиците ще са неизбежни, прогнозира председателят на надзорния съвет на ПроКредит Банк

14:15 | 10.05.23 г.

Навлизаме във формирането на нов икономически ред, обусловен от няколко фундаментални и неизбежни ситуации като глобализацията и пазара на труда. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Петър Славов, председател на надзорния съвет на ПроКредит Банк, България. По думите му поляризацията, която е и икономическа, и социална, няма да оцелее много десетилетия. Разделението на света на много бедни и на много богати също няма да оцелее, посочи той. 

В коментар за увеличените изисквания на Българската народна банка за минималните задължителни резерви на банките Славов каза, че мярката е малко закъсняла. Според него тя е „в отговор на процес, който започна още в началото на миналата година в международен контекст, когато след няколко години на ниски и отрицателни лихви нещата започнаха да се променят и се премина към увеличаването им“.

„В България нещата закъсняха. Има много сериозно нежелание от страна на банковата система да отреагира на тези повишаващи се лихви – от една страна благодарение на натрупаната ликвидност в системата, от друга страна от страх относно реакцията на клиентите. Последиците ще са неизбежни“, посочи банкерът.

По думите на Петър Славов ликвидността, която ще бъде изтеглена от банковата система, ще е в порядъка на 5-6 млрд. лева. „Ще бъде и изтеглена доходност от печалбите на банките“, обясни той.

Банкерът очаква увеличаване на лихвите по кредитите и на таксите по финансовите трансакции. „Идеята е да има увеличаване на лихвите по кредитите. Ще го видим, и то много скоро. Ще видим и увеличение на лихвите по депозитите, което е добрата новина“, прогнозира председателят на надзорния съвет на ПроКредит Банк.

Според Славов трябва да се обърне внимание на оценката на риска, а банките трябва да имат буфери за всичко.

„Процесът на преструктуриране ще е до време. След него - когато инфлацията започне да затихва и лихвените нива продължават да се увеличават - някои от търговските субекти ще изпитват затруднения да обслужат своите задължения. Тогава банките трябва да са готови да платят тази сметка“, смята Славов.

По думите му ако се „преиграе с този механизъм“, който е изцяло насочен към овладяване на инфлационните процеси, „някои от участниците може да не го понесат“.

Славов обаче е категоричен, че не е добре да се прави директна аналогия между американския банков сектор и европейския.

„При SVB проблемът беше провокиран от поведението на пазарите, но в основата му беше тривиална мениджърска грешка. Европейският финансов сектор е доста по-консолидиран и доста по-изкъсо регулиран. До някаква степен той е относително по-стабилен“, подчерта банкерът.

Що се отнася до увеличението на лихвите по ипотеките, Петър Славов очаква пренасянето на мерките на БНБ да е много по-малко, отколкото при търговските кредити.

Защо образованието е най-важно за прогреса на новия обществен ред? Свърши ли времето на евтините пари? Какво е състоянието на кредитния пазар в контекста на лихвените политики? Как ще повлияе AI на банковия сектор? Как с бизнес модела си ПроКредит Банк успява да отговори на нуждите на малкия и средния бизнес?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още