IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ няма да вдига банковите такси след сливането с KBC Банк

С обединението на ОББ и КВС Банк България в страната вече имаме истински голям финансов конгломерат, посочи Петър Андронов

16:48 | 12.04.23 г. 1
Снимка: ОББ Facebook Page
Снимка: ОББ Facebook Page

Като голяма банка ще даваме тон и ще се въздържаме от увеличение на банковите такси. Сега се съчетават тарифите на ОББ и КВС Банк България, като целта е да не се товарят хората и таксите да са ефективни за банката. Това съобщи Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари“ на KBC, отговарящ за България, Унгария, Словакия и Ирландия, и председател на надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.

„С обединението на ОББ и КВС Банк България в страната вече имаме истински голям финансов конгломерат, който предлага всички финансови услуги, с доставчици, които са най-големите в своя сегмент“, каза банкерът. Андронов потвърди, че сигурността за българските клиенти на банката е еднаква с тази на белгийските граждани, след като банката поддържа най-високия рейтинг, даден ѝ от Fitch Ratings – с 2 пункта повече над оценката на българската държава – ‘А-‘ с положителна перспектива.

ОББ и КВС Банк България официално се обединиха, след като на 10 април в Търговския регистър бе вписано преобразуването на "КВС Банк България" ЕАД чрез вливане в "Обединена българска банка" АД. Това стана възможно след получаване на необходимите разрешения от Европейската централна банка и Българската народна банка. Правното обединение е поредната стъпка в интеграцията на двете банки. През юли миналата година белгийската КВС Груп придоби бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл в България за над 1 млрд. евро.

Сливането

„Сливането между ОББ след покупката от КВС Груп на Райфайзенбанк България продължи доста дълго в сравнение с при други банки, защото става въпрос за две големи банкови групи в ЕС“, посочи Андронов. Според него това е било изпитание и за тях, и за клиентите им. Той обясни, че ако правното сливане е само 2%, то оперативното сливане е доста дълъг процес, като целта е да се запази високото качество на обслужване за 2,4 млн. клиенти, които получават банкови, застрахователни, лизингови и други услуги, свързани с управление на активи.

„Подготовката за въвеждането на еврото в страната, сравнено със сливането на двете банки, е като приготвянето на лека закуска срещу петстепенна вечеря, каза Петър Андронов. – Това е изпитание за две големи групи – за хората, които работят в банките, и за клиентите на финансовата институция.“

Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ, посочи, че финансовата група има сигурна специална програма, която да анализира и сигнализира при проблеми, която надгражда при интеграцията за клиентите. Тя ще бъде от полза за обединената банка, защото има обратна връзка от клиентите на ОББ и КВС Банк България кои продукти и услуги се харесват.

„При дигиталната трансформация разчитаме на финансовата група КВС и това означава да разчиташ на мащаба за капитал и специалисти", посочи банкерът. Той заяви, че платформата, която се използва в българската банка, е същата, каквато е в КВС и това осигурява достъп до по-голям пазар.

„Интеграцията на двете финансови институции ще продължи до края на следващата година. През септември тази година ще завърши интеграцията на ритейл клиентите (ежедневното банкиране), съобщи Питър Рубен. – Призовавам хората да не се притесняват – сливането ще донесе доста ползи за клиентите.“

Главният изпълнителен директор на ОББ посочи, че предстои оптимизиране на клоновата мрежа, което ще засегне и покритието с 800 банкомата сега, но е категоричен, че ОББ ще остане банката с най-добро покритие в страната. Той напомни, че банката намали с 10% цената за дигитални плащания, като стимул за клиентите, тъй като 95% от плащанията минават по дигитален път.

Разпределение на печалбата

През юни на общото събрание на ОББ акционерите ще решат как да разпределят печалбата на ОББ за 2022 година. Андронов смята, че тя ще се инвестира, но допусна, че ограничен размер може да се разпредели като дивидент. Банкерът добави, че печалбата ще се използва за осигуряване на кредитен растеж.

По думите на Рубен ипотечният пазар в България се развива добре, няма признаци на балонизиране. Според него в ОББ ипотечни заеми се отпускат основно за собствено жилище, не толкова за имот, в който се инвестира с цел печалба. Внимателно наблюдаваме ипотечните кредити, не сме занижили кредитните си стандарти и не търсим пазар за сметка на качеството, отбеляза банкерът.

Кредитиране

Андронов подчерта, че се наблюдава охлаждане на пазара на имотите и ЕЦБ изпраща сигнали към банките за това. Той посочи, че има статистика в кои страни имотите са прегрели и предположи, че загубите на банките там ще се увеличат.

„България е с най-нисък дял на кредити към БВП, но БНБ се опасява това наваксване да не стане много бързо, предупреждава банките и увеличава изискванията за капиталови буфери“, коментира Петър Андронов. Наблюденията му показват, че спирачките пред кредитирането работят през последното тримесечие при сигурност на обезпеченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Кисимов
преди 1 година
Сложно е както сливането на Русия, Белорус и Украйна в обща славянска държава: https://emigrating.ru/23-03-2023-kogda-zakonchitsya-vojna-na-ukraine-mneniya-ekspertov-i-predskazaniya/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още