IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ повиши прогнозата си за ръста на БВП на България тази година до 1,5% 

Намалената вероятност за продължаване на политическата криза в България и спадащите цени на енергията са сред факторите за промяната 

12:35 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ОББ повиши прогнозата си за реалния растеж на българската икономика за 2023 г. от 0,7% на 1,5% заради макроикономическото развитие в страната през последното тримесечие на 2022 г. и първите три месеца на тази година.

Подобрената прогноза се дължи на годишния ръст на потреблението от 6,3% и по-специално на потреблението на домакинствата през последните три месеца на миналата година, съобщи банката в тримесечния си макроикономически доклад. Ефектът от повишеното потребление е бил подсилен от нарастването на бруто образуването на основен капитал, което се подобрява за първи път от четвъртото тримесечие на 2020 г. насам (с 2,4% на годишна база). 

Намалената вероятност за продължаване на политическата криза в България, както и спадащите цени на енергията, също са допринесли за по-добрите перспективи.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с реалните 3,4% през 2022 г., обяви статистическата служба през миналата седмица. За сравнение - предварително обявената от ОББ прогноза бе за ръст на БВП от 3,5%. 


Кредиторът също така прогнозира, че лихвените проценти в България вероятно ще се повишат, но по-късно от предварително очакваното, което ще стимулира икономиката, но и инфлацията. България е едно от малкото изключения сред страните членки на ЕС, като средната работна заплата нарасна с темп, сходен с този на потребителските цени през 2022 г., съответно с 13,6% и 13,5%. Средната работна заплата ще продължи да се повишава през настоящата година, но с по-бавни темпове, допълват от ОББ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още