IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„КВС Банк България“ официално се влива в ОББ

Правното обединение на този етап не води до съществени промени за клиентите, увериха от ОББ

15:52 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ОББ
Снимка: ОББ

ОББ и „КВС Банк България“ официално се обединиха, след като на 10 април в Търговския регистър бе вписано преобразуването на „КВС Банк България“ ЕАД чрез вливане в „Обединена българска банка“. Това стана възможно след получаване на необходимите разрешения от ЕЦБ и БНБ. Правното обединение е поредната стъпка в интеграцията на двете банки, съобщиха от ОББ.

През лятото на миналата година белгийската „КВС Груп" придоби бизнеса на „Райфайзен Банк Интернешънъл" в България за над 1 млрд. евро.

Investor.bg припомня, че ОББ се превърна в най-голямата банка по активи в България след покупката на „Райфайзенбанк“ (България), която временно се казваше „КВС Банк България“.

Според най-новите данни на БНБ за 2022 г., новата обединена банка ОББ е водеща по размер на активите. Освен в банкирането, дейността на финансовата група КВС в България обхваща и дъщерни компании в секторите застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, пенсионно осигуряване, управление на активи и факторинг. КВС Груп обслужва над 2,4 милиона клиенти в България.

Според Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на „КВС Груп" в България, официалното обединение на ОББ и досегашната „КВС Банк България" е важна стъпка и към реалното обединение на продуктите, операциите и ИТ системите, което вече се подготвя и ще се осъществи постепенно.

„На този етап, нищо съществено не се променя за клиентите ни и те не трябва да предприемат конкретни действия", коментира банкерът.

Като първа стъпка след правното обединение клиентите ще могат да теглят от АТМ мрежата на ОББ и досегашната „КВС Банк България" при идентични условия и няма да дължат такси за междубанкови преводи между двете.

Процесът на техническата интеграция на ОББ и досегашната „KBC Банк България" продължава. До приключването му клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на досегашната „КВС Банк България" ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още