IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Питър Рубен: Увеличението на лихвите на международните пазари се транспонира бавно в България

В KBC Груп разработваме собствени правила за етично използване на AI, посочи главният изпълнителен директор на ОББ

17:20 | 13.04.23 г.

Увеличението на лихвените проценти на международните пазари се транспонира много бавно и не веднага на българския пазар. Не се наблюдава голямо раздвижване и на лихвите по депозитите, но положителен за клиентите е фактът, че кредитите остават много евтини. Към днешна дата това е добър компромис в икономиката – търсенето на кредити е много силно – то подпомага стимулирането на икономическия растеж. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC Груп в България, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ.

Банкерът обаче отбеляза, че ситуацията с ниските лихви няма да продължава вечно. „В някакъв момент ще трябва да адаптираме системата – да коригираме икономическите тенденции и ще станете свидетели както на увеличение по лихвите по депозити, така и на разходите за кредити“, посочи Рубен. Той смята, че процесът вече трябваше да е започнал. „Изненадан съм, че това все още не се случва и не зная кога точно нещата ще започнат да се променят. Наблюдава се голяма ликвидност в системата и едновременно с това огромно търсене на кредити. Затова мисля, че днес се наблюдава една нормална икономическа реакция спрямо ситуацията на местно ниво, която ще се коригира постепенно, но смятам, че това е един добър компромис за всеки“, е мнението на банкера.

Главният изпълнителен директор на ОББ коментира, че банката използва иновации, за да направи услугите по-персонализирани и индивидуализирани, а изкуственият интелект позволява визуализиране в максимална степен и свързването на тези аспекти в изцяло ново клиентско преживяване. "В КВС Груп следим внимателно развитието на изкуствения интелект и самите ние използваме тази технология много активно. Вероятно не е широко известен факт, но в КВС Груп вече имаме над сто експерти по данните напълно ангажирани с тази технология всеки ден, като част от тях са тук, в България“, посочи банкерът.

Той съобщи, че в КВС Груп и в ОББ в момента се разработват собствени правила – поради липса на общи международни правила – за да гарантира етичното използване на технологиите и да не се прекрачват определени граници, дори и неволно.

Кои са рисковете, които налагат използването на повече инвестиции в защита на клиентите на банките? Кои показатели дават доказателства, че в България няма и не може да се очаква балон при недвижимите имоти? Кои са уроците, които научиха банките, от шоковете заради фалита на американските банки и Credit Suisse? Имаше ли отлив на депозити от по-малките към по-големите банки в Европа? Имат ли сценарии европейските банки при влошаване на сложната геополитическа обстановка? Какво следва след сливането между ОББ и KBC Банк България, какви са опасностите от демографските процеси в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още