IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ваньов: Може да видим първоначално повишаване на лихвите у нас, но само по новите кредити

Как ще се отрази на банките изтеглянето на ликвидност от пазарите, коментира управляващият директор на MK Brokers

12:06 | 03.05.23 г. 1

Може да видим първоначално повишаване на лихвите у нас, но само по новоотпуснатите кредити. Тази прогноза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers. В резултат отпускането на нови заеми може да се забави.

Ваньов не очаква повишаване на лихвите у нас при вече съществуващи кредити. Той посочи, че затягане на корпоративното кредитиране се наблюдава от миналата година и продължава и сега.

„При имотното кредитиране банките са склонни да пипат изключително прецизно. Шоково вдигане по съществуващи и нови кредити едва ли ще видим. Някои банки, които предлагат много атрактивни лихви, имат немалък резерв от една до три години, може и повече – да оставят тези кредити да работят на загуба за тях само и само да няма сътресение на пазара“, коментира инвестиционният консултант ситуацията на банковия пазар в контекста на решението на Българска народна банка да увеличи основния лихвен процент от 1 май до 2,77%.

По думите на Ваньов с повишаването на минималните задължителни резерви на банките централната банка използва единствения си лост да изтегли ликвидност от пазара на фона на високата инфлация в страната. „Опитът тук по-скоро е фасаден. Ако прекалиш с изтеглянето на ликвидност, може да се предизвика пазарен шок. БНБ пипа съвсем тънко там, но рискът е асиметричен“, смята инвестиционният консултант.

Ваньов е категоричен, че големите банки в България са защитени от този риск, защото са свръхликвидни. „Проблемът са малките банки – извън топ пет, топ седем, които са по-малко ликвидни. Ако има проблем, той е вероятно да бъде там", предупреди експертът, но е убеден, че няма да видим фалит на банки или някакъв шок след това повишаване на МЗР. "Кадифена е ръкавицата на БНБ и по-скоро очакваме забавящата се инфлация да я видим и при нас“.

Друга тема от деня, на която Николай Ваньов се спря, е предложението на кабинет на коалицията „Продължаваме Промяната“ - „Демократична България“. „В момента има шанс за редовно правителство на 50%. Това е в пъти повече спрямо предишните два парламента, дори взети заедно“, е мнението на управляващия директор на MK Brokers.

Започнаха ли партиите да си говорят? Ще събере ли Николай Денков необходимите гласове и ще има ли ново предложение за състав на бъдещото правителство след политическите ходове на ГЕРБ? Къде са рисковете и има ли предвидимост в политическата среда? Бяха ли предизвестени проблемите на First Republic Bank в САЩ и последващото ѝ придобиване от JPMorgan? Изправена ли е Америка пред дефолт и криза до юни, или това е добре планиран ход още от момента, в който се случиха първите разклащания с банката? Оставя ли банковата криза белези върху акциите на недвижими имоти в САЩ? Защо IBM спира наемането на хора за сметка на изкуствения интелект?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 11 месеца
Ха ха ,супер смешно интервю, над 100 пъти повтори фразата като папагал"- банките може еди какво си,сигурно банките можели не знам си какво ,може би друго и може би трето,това да бяхте извикали някой от улицата по добре щеше да каже нещо смислено ,взел нашия хубавец да коментира банките какво щели да направят ,те и те самите не знаят от брокера поканен от Блумбърг знае ,да не говорим как се изцепи че банките щели няколко години на загуба да работят с раздадените кредити ,направо трагедия ,трагед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още