IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен консултант: Купувачите предоговарят между 5 и 10% от цената на имота

Как ще повлияе на жилищния пазар вдигането на лихвените проценти на заемите, коментира Борис Димитров от "Кредит Навигатор"

11:53 | 20.04.23 г. 15
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Купувачите на жилища у нас придобиват все по-голямо влияние в имотната сделка и цените на немалко имоти се предоговарят с между 5 и 10%. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на компанията за кредитни консултации "Кредит Навигатор".

„Големият риск е, ако лихвите започнат да се повишават много за сегашните клиенти на банката и те започнат да изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Тогава предлагането на пазара ще тласне цените надолу“, посочи той, но заяви, че това все още не се случва.

Кредитният кулсунтант отбеляза понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци. „Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят“, коментира Димитров и посочи причината – няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

По думите му забавянето при реализирането на сделки се дължи на интереса на хората, които се обръщат към ново строителство. Той потвърди, че този процент става все по-голям. „В момента наближава 40-50% – това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има“, поясни експертът.

По отношение на пазара на кредити Димитров потвърди, че въпреки осезаемото говорене и ефектите от политиката на Европейската централна банка, в „България не се отразява по начина, по който всички ние очаквахме“. Според него заеми с плаващ лихвен процент са на нивото на средата от миналата година, а лихвите по ипотечните заеми са между 2,15-2,20%.

„Клиентите трябва да са наясно, че независимо от това, че лихвите все още изглеждат ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца в зависимост от банката те могат да бъдат променяни“, предупреди Борис Димитров и прогнозира ръст на търсенето на наеми за сметка на закупуването на имот.

Той е на мнение, че на този етап са избегнати негативните сценарии. „Купувачи, които не могат да си осигурят средствата за брокерската комисиона и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с добри доходи са активни, говорим за нормализация на пазара“, категоричен е кредитният консултант.

Димитров напомни, че цената на кредитния ресурс у нас се определя от цената на депозитите, при които се наблюдава ръст всеки месец.

Какви са тенденциите на имотния пазар? Какво движи пазара? Има ли затягане при правилата на банките за отпускане на ипотечни кредити? Расте ли обемът на заемите при по-високите цени на имотите? Докога ще остане страната ни в рая на ниските лихви? Какво е влиянието на войната върху имотния пазар у нас?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: baybay11, Много ми харесва и начина по, които се изразяваш. Опитваш се да използваш сложни думи и термини, но събрани в изречения звучат нелепо. Коментар номер 9, няколко пъти го чета и не мога да му се наситя. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: baybay11, Ти обаче ама никаква логическа връзка не правиш между, покачващи се лихви, намалена ликвидност, намален икономически растеж следствие на 1вите 2 неща и как това реферира върху заплатите :). Напълно съм съгласен с теб, че не е коректно да се сравнява имотния пазар на силно нарастваща като население и с много по голяма средна класа страна като Сащ и страна с 58к раждания годишно, половината от които от ромски произход . Ама цар си на анализите и прогнозите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: Дядо Коледа, Ти май не разбираш, че още преди лихвите по кредитите да започнаха да растат инфлацията започна да влияе негативно в/у световните икономики. Инфлацията убива потребление, следователно намалява световното производство. Това, което си написал е изцяло икономически невярно и няма как да стане, може да реферираш към предишната голяма инфлация през 80те как я потушиха. Тогава също имаше доста протести, но те бяха по малкото зло и инфлацията в крайна сметка беше потушена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 6
Дядо Коледа
преди 1 година
До: nkavrakov1982Напротив, безработницата и стачките вече започнаха повсеместно в сърцето на цяла Европа - Франция, Германия, а това че не ти го показват по телевизията всяка вечер е факт, защото е заразно. Това означава, че скоро първо ще спрат, а след това ще започнат да намаляват лихвите, последвани от нови количествени облекчения, за да се намали напрежението сред електората, а това предполага нова галопираща, а защо не и хиперинфлация в зависимо колко ще са новонапечатаните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 23
baybay11
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Проблемът не е в това колко бързо се покачват лихвите по ипотечните кредити в ЕС, а дали трудовите възнаграждения/ хоноратите/ профита на ипотекйарните длъжници са достатъчно високи, за да се изплащат лихвите по ипотеките плюс главницата им плюс таксите;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 22
baybay11
преди 1 година
До: nkavrakov1982 До тук всичките ни предвиждания в негативен план се реализираха под формата на едновременното действие на няколко кризи с различен произход. Да- не предвидихме военен конфликт близо до България, но пък и не е коректно да сравнявате имотния пазар в САЩ с този в България. Дайте процентното съотношение в двете държави на лицата, които са собственици на жилището, в което живеят. За България процентите са над 87, за САЩ колко са, м....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 24
baybay11
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Нямам никаква представа какви са били ''приказките'' през 2008-9 г.- написаното е лично МОЕ твърдение и няма нищо общо с каквито и да е било чужди твърдения. Дотук семейството ми се справя на макс и с настоящата инфлация, и със съвпадението на няколкото налазили ни кризи,защото още преди 3.5 години всеки от съпрузите поотделно/ съвсем умишлено/, направи своя самостоятелен икономически анализ какво финансово поведение да предприеме семейството ни преди влизането ни в еврозоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
И още интересно днес ,всеки сам може да намери новината по ключова дума - Цените на жилищата в САЩ с най-голям годишен СПАД от 11 години насам !След пика на цените на имотите по време на пандемията Ковид 19 в САЩ ,сега пазарът е свидетел на РЯЗЪК СПАД.Обикновенно ,по това време на годината ,виждаме тълпи от купувачи ,търсещи имоти но в момента това не се вижда ,пишат хората за САЩ ,най-богатата икономика в света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Скоро ще преговарят 20%, само спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: baybay11 Не те ли е срам да пишеш такива глупости. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още