IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен консултант: Купувачите предоговарят между 5 и 10% от цената на имота

Как ще повлияе на жилищния пазар вдигането на лихвените проценти на заемите, коментира Борис Димитров от "Кредит Навигатор"

11:53 | 20.04.23 г. 15
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Купувачите на жилища у нас придобиват все по-голямо влияние в имотната сделка и цените на немалко имоти се предоговарят с между 5 и 10%. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на компанията за кредитни консултации "Кредит Навигатор".

„Големият риск е, ако лихвите започнат да се повишават много за сегашните клиенти на банката и те започнат да изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Тогава предлагането на пазара ще тласне цените надолу“, посочи той, но заяви, че това все още не се случва.

Кредитният кулсунтант отбеляза понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци. „Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят“, коментира Димитров и посочи причината – няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

По думите му забавянето при реализирането на сделки се дължи на интереса на хората, които се обръщат към ново строителство. Той потвърди, че този процент става все по-голям. „В момента наближава 40-50% – това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има“, поясни експертът.

По отношение на пазара на кредити Димитров потвърди, че въпреки осезаемото говорене и ефектите от политиката на Европейската централна банка, в „България не се отразява по начина, по който всички ние очаквахме“. Според него заеми с плаващ лихвен процент са на нивото на средата от миналата година, а лихвите по ипотечните заеми са между 2,15-2,20%.

„Клиентите трябва да са наясно, че независимо от това, че лихвите все още изглеждат ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца в зависимост от банката те могат да бъдат променяни“, предупреди Борис Димитров и прогнозира ръст на търсенето на наеми за сметка на закупуването на имот.

Той е на мнение, че на този етап са избегнати негативните сценарии. „Купувачи, които не могат да си осигурят средствата за брокерската комисиона и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с добри доходи са активни, говорим за нормализация на пазара“, категоричен е кредитният консултант.

Димитров напомни, че цената на кредитния ресурс у нас се определя от цената на депозитите, при които се наблюдава ръст всеки месец.

Какви са тенденциите на имотния пазар? Какво движи пазара? Има ли затягане при правилата на банките за отпускане на ипотечни кредити? Расте ли обемът на заемите при по-високите цени на имотите? Докога ще остане страната ни в рая на ниските лихви? Какво е влиянието на войната върху имотния пазар у нас?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
...лихвените проценти в момента са в "леко рестриктивна територия" (лихвени нива, които ограничават слабо икономическия растеж), но инфлацията не е, тъй като е "все още твърде висока". Поради тази причина ЕЦБ трябва да се стреми към "достатъчно ограничителна позиция", каза той.С оглед на все още високата основна инфлация, Клаас Нот предупреди, че може да се наложи централната банка да предприеме допълнителни повишения на лихвените проценти както на заседанието през юни, така и Май. ЕЦБ ДНЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
До: baybay11Айде пак простотии -Ха ха ...Същите ,ама 1към 1 същите приказки бяха и преди България ,да стане член на Европейския съюз.след влизането ни имотите паднаха с над 40% заради Глобалната финансова криза от 2008 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 36
baybay11
преди 1 година
До: nkavrakov1982 Съществена роля за цените на жилищата в България и по-специално- в София, ще изигае влизането ни в еврозоната, което означава цената нагоре на всички жилища- и старата тухла, и новото строителство, но с решаващото съдействие на местоположението,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Поскъпването на кредита в България ,след най-агресивната кампания на увеличение на лихвите в целия свят ,тепърва ще удря всички ,които не са си правили добре сметката и под лъжите на всякакви брокери,посредници ,агенции за недвижими имоти,кредитни консултанти и "специалисти",се подлъгаха и теглиха ипотечни кредити на плаващи лихвени проценти ,да не говорим за цената на имота ,която през именно кредита се нади двойно за 12 месеца само ,иначе балон няма ,но кой го казва ?Лихваря който бута кредита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Това е само началото на спада ,на жилищния пазар в България - Ето комуникацията от днес ,от Европейската централна банка ,по отношение на бъдещето на лихвите и поскъпването на кредитите - Твърде рано е да се говори за пауза, изтъква ръководителят на нидерландската централна банка пред вестник Irish Times..По думите му дори ЕЦБ да е достигнала ниво на лихвения процент, за което да е убедена, че ще върне инфлацията до целта от 2% в средносрочен план, лихвите ще са високи за дълго време..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още