IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е новата конфигурация между партиите за властта?

Защо президентът бърза да свика депутатите и може ли Бойко Борисов да оглави бъдещо правителство при раздаването на мандати, коментират експерти

12:26 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Въпреки призивите за широко евроатлантическо правителство, едно е ясно на този етап – обединение между първите двама на изборите – ГЕРБ-СДС и коалицията „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, няма да има. Имената на новите 240 депутати вече са ясни и всеки глас ще е важен при избора на бъдещия кабинет.

„Това, че хората искат правителство, е едно, но това да го искат десетте души, които решават какво се случва в държавата, е съвсем различно. Това са Кирил Петков, Бойко Борисов, Асен Василев, Румен Радев, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ. Те са тези, които трябва да решат и да се разберат помежду си. Аз съм с усещането, че ще има правителство, макар и много сложна комбинация от варианти, които ще измислят. Но всички се убедени, че трябва да има", коментира пред Bulgaria ON AIR пиар експертът и писател Нидал Алгафари.

Според него в противен случай ще отидем на избори, на които хората ще се разсърдят още повече. По думите му освен ПП-ДБ, които в момента са сърдитите, че хората не са ги припознали, в такава ситуация могат да се окажат всички политически формации. Алгафари напомни, че преди изборите Кирил Петков обясняваше, че „ще бият, че дори и с много“.

Правителство на всяка цена

„Отиваме към по-лошия вариант от сегашната ситуация. Последните 2-3 дни се наблюдава говорене в посока какво ще бъде правителството, а не дали ще има", обясни политологът Георги Проданов. Той потвърди, че с действията си президентът, който назначава част от министрите си като външни експерти, "нещата отиват в тази посока". Той е на мнение, че това ще бъде по-безпринципният вариант от двата възможни. „Първият беше ПП-ДБ и ГЕРБ, а вторият –- с всеки, който би изтъргувал подкрепата с първия мандат на ГЕРБ“, прецени политологът. Той смята, че предишното предложение на ГЕРБ за експертен кабинет е било с хора, обвързани с провалени правителства и минали управления.

Нидал Алгафари е убеден, че няма нищо лошо в експертно правителство. „Другото е принципно да отидем на още едни избори, след това на още едни и така до момента, в който кандидатите за народни представители да гласуват сами за себе си, защото никой друг няма да гласува за тях“, категоричен е в бъдещия спад на избирателната активност той.

Пиар експертът потвърди, че Румен Радев беше основният, който атакува политическите партии ГЕРБ и ДПС, „много остро влезе в битка с тях, но в един момент осъзна, че по този начин не става и че трябва да се намери вариант, в който и президентът, и ГЕРБ да видят, че има неща, които са лоши“. Алгафари отбеляза, в момента и двете страни постъпват „достатъчно мъдро“. „Както и ДПС, и БСП. В партията на Нинова хората са „врели и кипели" и знаят много добре, че без Народно събрание ще е много труден животът им“, допълни той.

Кой ще е във властта

Проданов също е на мнение, че бъдещето на БСП е свързано с участие във властта. „Това означава и що-годе прилично явяване на местните избори. Не се съмнявам, че БСП ще участва в подкрепа на този кабинет. Картината, която описва Алгафари, е идеалистичният вариант. Всеки ще извлече полза от това, не съм сигурен ние колко като общество ще имаме полза от подобна глутница", лаконичен бе политологът.

Нидал Алгафари определи „Има такъв народ“ като „резервна гума", който ще очаква отнякъде някакви гласове, за да могат „да се изтъргуват срещу някакви политики“. Той заяви, че министрите от служебния кабинет не са собственост на никого, включително и на президента, както и че е нормално да се вземат хора в правителството и от служебния кабинет. Пиар експертът съветва да се търсят министри, извън правителствата на Борисов, и смята, че в БСП има достатъчно кадърни хора.

Според двамата с втори и трети мандат „нищо няма да се случи“.

Проданов прогнозира, че премиер ще е човек, който е готов да прави компромиси. „Много трудно би било кабинет, оглавен от Бойко Борисов, да влезе в публична договорка с ДПС. Но примерно, проф. Герджиков е идеален вариант, той е работил с ДПС, БСП, ГЕРБ, работил е и с президента", припомни той.

Бързането на президента

Политологът и експерт по конституционно право Даниел Смилов е на мнение, че президентът се опитва максимално бързо да се стигне до свикване на парламента, без нищо да налага това. „Целта на президента е или да окаже натиск върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори", посочи той в студиото на bTV.

Доц. Татяна Буруджиева също подкрепи мнението, че е нелепо да се свиква парламента с такава скорост в този период. „Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И ако не се състави кабинет, в края на юли да има избори", обясни тя.

Проф. Михаил Константинов посочи, че тежестта на мандатите за всички партии е една и съща и измерена в гласове е „около 9750 гласа“. „Гласовете, които произвеждат мандати, са около 2,4 милиона, а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно, защото няма население. Там 7 хиляди гласа носят един мандат“, изчисли той.

Даниел Смилов повдигна въпроса за хартиената бюлетина и настоя да се направи оценка на въвеждането ѝ. Той е убеден, че тя не вдигна избирателна активност, а създаде „куп проблеми с бюлетините“. „Отново се създаде среда, в която ще могат да се вършат множество манипулации. Машинният вот беше махнат заради съображения, които не бяха емпирично потвърдени“, заяви експертът.

Според Татяна Буруджиева проблемът е в кодирането и в „отвратителния протокол“. По думите ѝ Централната избирателна комисия не си е свършила работата. „Колкото могат да се вършат манипулации с хартиената бюлетина, толкова могат да се вършат и с машините. Манипулациите са основно в контролирания вот“, поясни политологът.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още