IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е ключът за успешни преговори за кабинет?

Какви са настроенията в коалицията ПП-ДБ и ще изиграе ли ГЕРБ балансираща роля в сложната политическа обстановка, коментират политически наблюдатели

12:05 | 06.04.23 г. 2

В сряда от ГЕРБ заявиха, че ще поканят всички партии за разговори за съставяне на редовно правителство. Лидерът на партията – Бойко Борисов, подчерта, че за него няма разделителни линии и лично той ще води преговори за кабинет.

"Тази позиция на Борисов е изключително стратегическа, не само от гледна точка на ролята, която има първата политическа сила – винаги трябва да се спазват правилата. Първата се опитва да направи, обикновено втората, третата и четвъртата се опитват да помогнат на процеса, защото това е част от легитимното функциониране на парламентарната демокрация", каза пред Bulgairia ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според нея най-важно е да не се правят „безпринципни събирания“, но Христова отчете, че първата и втората политическа сила са изключително различни и нямат допирателни точки.

(Не)възможен кабинет

"Заради това събирането е много трудно. А втората политическа сила, особено онази част, която се казва "Продължаваме промяната", е произведена, за да не бъде в коалиция. Целта на тази политическа сила не е да управлява в коалиция, която да я контролира, а да бъде самостоятелна власт, да произведе революция и да преразпределя. Така че в момента не допускам тя да се съгласи на коалиция, независимо от външния натиск", посочи проф. Христова. Тя смята, че в момента Бойко Борисов заема ролята на лидер, който „мисли за държавата и това е в негов плюс“.

По думите на социолога Добромир Живков лидерът на ГЕРБ доста често си сменя ролите, "в което е много добър". "Както в последните седмици беше изключително остър към "Продължаваме промяната", в по-малка степен е дори позитивен към "Демократична България". Но съм сигурен, че имат общи неща, споделят европейското бъдеще на страната, Шенген, еврозоната, Планa за възстановяване и устойчивост. Въпросът е обаче, че няма как това да бъде прието от "Продължаваме промяната", защото колкото и да се опитва "Демократична България" да играе балансираща роля, антагонизмът е много сериозен", подчерта той.

Социологът е скептичен, че между първите две партии ще има вмешателство за управление.

Коалиционни партньори

Тя е категорична, че събирането на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е „изключително естествено“, а в момента ДБ е много по-лява формация като начин на мислене. Проф. Христова смята, че в момента всичко зависи от решението на Христо Иванов. Според нея и оставането на ДБ в коалиция с "Продължаваме промяната", и излизането, е избор. „Затова за мен ключът е "Демократична България", подчерта политическият психолог.

Добромир Живков потвърди, че излязоха публикации, че Христо Иванов е казал, че основната цел е да се удържи коалицията. „Нямам съмнения, че тук ще има някаква разнопосочност по отношение на решението дали да се преговаря и как да се преговаря“, е мнението на социолога. Той прогнозира, че пред ГЕРБ има и вариант да се насочи към другите политически сили. „Борисов за пореден път направи реверанс към "Възраждане", разясни изменения профил на гласуване Живков, но подчерта, че тази партия представлява заплаха за българската политическа ориентация.

Пред Нова ТВ политологът проф. Росен Стоянов прогнозира, че по-възможен вариант е съставяне на правителство в 50-то Народно събрание. Той видя и опит за вкарване на клин между ПП и ДБ от страна на партията на Борисов, която в брифинга си не отчете позицията на "Продължаваме промяната".

Социологът Елена Даринова обясни, че лидерът на ГЕРБ се стреми към широка коалиция с ПП-ДБ, защото смята, че тя изглежда по-легитимна, както пред европейските партньори, така и пред българското общество. По думите ѝ обаче, не трябва да се пропуска заявката на „Продължаваме промяната”, че няма да участват в правителство с мандат или с участието на ГЕРБ.

Политологът Даниел Смилов е убеден, че ПП и „Демократична България” имат силен интерес да останат партньори, като не очаква да има разминаване в позицията им.

Татяна Буруджиева също коментира готови ли са политическите сили на компромиси в името на редовен кабинет. „За първи път от 2021 г. Борисов постави условието, че ако няма стабилно мнозинство, няма да има разговори за актуализацията на бюджета“, отчете политологът.

А Даниел Смилов смята, че всичко зависи от това дали Борисов ще реши да отиде на избори, ако не се реализира правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ и не се очертава перспектива за нов кабинет.

Каква позиция ще заемат евроориентираните партии по отношение на конфликта в Украйна? Расте ли влиянието на "Възраждане" и има ли геополитическа преориентация на обществото? Ще има ли правителство след многото политически проекти? Защо Бойко Борисов не критикува служебния кабинет и президента Радев?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Борисов изрази загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. https://***.gov.bg/bg/prestsentar/***/premierat-boyko-borisov-poiska-ot-cheshkoto-pravitelstvo-informatsiya-s-koyato-razpolaga-po-sdelkata-na-chez-grup-v-balgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
IBEX Your Most Trusted Partner
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още