IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Възможен е сговор между двете първи формации – залогът е местната власт

От какво зависи избирането на правителство, коментира проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ

11:23 | 05.04.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След парламентарните избори за 49-то Народно събрание идва въпросът: Ще успеят ли партиите да сформират мнозинство?

„Възможна е устойчивост, дългосрочност, прогнозируемост и стабилност на един сговор между двете големи политически формации, което да мине под знамето или оправданието на широка коалиция“, заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в Нов български университет.

Той риторично попита „дали мина достатъчно време между директното атакуване на лидера на едната от двете победили партии, за да се преосмисли този образ, който послужи тогава чисто комуникационно, кампанийно, за да се подкрепи новата формация“.

Според проф. Стоянов избирането на правителство зависи доколко партиите са готови да направят отстъпки от високото си политическо его. „Ако не се случи, следва логиката такава, каквато е представена в Конституцията“, посочи той. По думите му от парламента не се искат „никакви епохални или исторически събития“ – иска се да се избере председател на Народното събрание и веднага след това да се гласува бюджет.

Росен Стоянов е категоричен, че „приказването за предварителна уговорка за по-кратък от четиригодишен мандат е несъстоятелно“.

„Залогът местна власт като че ли измества на заден план това да си с мнозинство в парламента. Днес местната власт се държи почти изцяло от ГЕРБ. Крайните преразпределители на средства са общините, особено при очакваните милиарди пари от европейските фондове и Плана за възстановяване и устойчивост. Залогът наистина е по-важен, отколкото властта в парламента“, коментира политологът.

Проф. Стоянов отбеляза, че у нас се създаде хаос, с който върви и страх. „Това са два от елементите на хибридната война. Много внимателно трябва да проследяваме онези, които застават директно срещу европейските ценности“, коментира той.

С какво се отличи политическата кампания преди последните парламентарни избори? Какво означава политическото мълчание – печелене на време или признание за безпътица? С какво ще се преодолее апатичността на част от избирателите? Защо българските политици отказват да участват в истински, лидерски дебати? Кога ще има българска доктрина, която да бъде комуникирана като "българска мечта"? Сблъскват ли се високият праг на търпимост с ниския стандарт на живот в подходи при решаването на злободневни, но не и стратегически, визионерски въпроси?

Повече по темата гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още