IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой печели от квадратчето „Не подкрепям никого“?

Трябва ли да се промени избирателната система, коментират социологът Яница Петкова и изборният наблюдател Стоил Стоилов

13:41 | 04.04.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Квадратчето "Не подкрепям никого" събра почти 109 хиляди гласа на парламентарните избори на 2 април, което би означавало, че ако тази опция беше партия, то тя щеше да влезе в новия парламент. По данни на Централната избирателна комисия "Има такъв народ" събра точно 103 641 гласа на тези избори.

"Има поляризация в обществото – има две дълго време каращи се сили, близо три години, и няма изход от техния спор. На няколко пъти хората ги подкрепиха, но те не успяха да излъчат стабилна власт. Поради тази причина има силна поляризация на хора, които отиват по средата – активни хора, които желаят да участват в процесите, но не виждат кого да подкрепят“, коментира пред Bulgaria ON AIR социологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова.

Според нея доверието в политическите партии е проблем, затова расте квадратчето "Не подкрепям никого". Тя подчерта, че тази опция събра протестния вот на интелигентните хора.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов припомни как се стигна до въвеждането на тази опция в бюлетината. „Появи се задължителното гласуване и се въведе възможността да не подкрепяш никого. От страх да не ни накажат, ние влизаме в секцията и не подкрепяме никого. С едната ръка го гласуваха, с другата звъннаха на Конституционния съд и казаха: Я го отменете това. От тази сага остана квадратчето "Не подкрепям никого", обясни той.

Стоилов е на мнение, че тази опция загуби смисъл – да се скриеш в нея, но сега, по думите му, този глас преминава в протестен вот.

Петкова отбеляза, че главно млади хора са избрали "Не подкрепям никого" – една трета са младежи на възраст до 30 години. Малко над две трети от избралите тази опция са жени. На "Не подкрепям никого" са заложили основно висшисти и работещи интелигентни хора, които са разочаровани от политическия елит, показват данните на изборната социология.

Защо машинното гласуване не повиши доверието в изборния процес? Кога в България ще има сериозно обучение на изборната администрация? Какъв е профилът на гласувалите с предпочитания към политическите партии? Трябва ли да има по-кратък изборен ден?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
todortk
преди 1 година
Гласуването пък за някоя малка партия ако влезе в парламента може да доведе до твърде фрагментиран парламент, а ако не влезе - е еквивалент но гласуването против всички - реално подкрепя големите партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
todortk
преди 1 година
Не подкрепям никого реално е гласуване за големите партии. Защо? Ако при 1 000 000 гласоподаватели една партия получи 40 001 гласа тя влиза в парламента с 4% ако обаче има още 100 000, които гласуват с "не подкрепям никого",партията с 40001 гласа не влиза в парламента, а нейните места се разпределят между по-големите партии, които са успели да влезнат в парламента. В това отношение негласуването е по-добро - липсващия глас се разпределя по равно между всички и не променя процентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още