IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Феноменът „Не подкрепям никого“ – апатия или наказателен вот

Защо 60% от българите не гласуват, а други само демонстрират социална ангажираност, коментират психологът доц. Николай Димитров и PR експертът Пепи Димитрова

13:41 | 03.04.23 г. 22
Автор - снимка
Редактор

Ниска избирателна активност беляза поредните парламентарни избори – повече от 60% от българите не излязоха да гласуват. "60% предпочетоха да правят по-интересни за тях неща. Беше очаквано, защото кампанията беше много вяла. Системните партии опитват да направят така нещата, че да разчитат повече на твърдите си електорати, защото са по-лесно предсказуеми", коментира пред Bulgaria ON AIR психологът доц. Николай Димитров.

Според него изборите няма как всеки път да раждат различни послания, а „негласуването се възприема като политическо поведение“.

Според психолога все още не сме се научили как да правим избори, тъй като изборното законодателство се променя в 12 без 5.

Очаквания за промяна

"Хоризонтът са местните избори наесен. Много е важно партиите да си дадат сметка какво очакват да се случи на тях и с какви очи ще се явят. Носят се слухове, че правителство ще има, много е вероятно да включва само една от големите партии, по-вероятно е това да е ГЕРБ. По-добре би било за "Продължаваме промяната" да не участват в правителство", е мнението на психолога.

PR експертът Пепи Димитрова вижда умора у хората и усещане, че тези избори няма да донесат никаква съществена промяна. По думите ѝ когато човек знае, че от неговия избор няма да произлезе почти нищо ново, той няма желание да гласува. „Ситуацията е някакъв мат и тя се вижда от всички. Разпределението вече беше направено преди година и нещо, нашето отношение към политическите процеси не се е променило. Респективно – ще произведем същия резултат и мотивацията на хората да гласуват намалява“, обясни тя.

Димитрова посочи, че политическото лидерство не произвежда нищо ново, а избирателите предполагат, че математиката е същата. Тя смята, че не трябва да сме чувствителни към ръста в доверието към "Възраждане", тъй като подобни резултати се наблюдават и в други европейски държави.

"Много е важно как партиите ще комуникират със своите избиратели в следващите дни – дали искат нови избори или коалиция на всяка цена", отбеляза PR експертът.

Квадратчето „Не подкрепям никого“

"Това са хората, които искат да гласуват, но не намират за кого. Партиите бяха твърде заети със собствените си дребнотемия и не обърнаха внимание на важните неща за тези десетки хиляди души. Само повишават изборната активност, но не влияят на разпределението", потвърди доц. Николай Димитров.

Пепи Димитрова определи като „притеснително“ наличието на „такова квадратче“. „Ако нямахме такова квадратче, тези хора щяха да изберат нещо друго, защото искат да гласуват“, заяви тя и определи това като демонстрация на социална ангажираност.

Защо националистическото говорене стана популярно в България? Очакват ли гласоподавателите коалиция между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“? Как ще се отразят на българите следващите избори и какво ще е поведението на политиците на местните избори наесен? Какви са вероятностите за съставяне на правителство?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... и за разлика от теб , винаги ще идат да гласуват ... !! ... защо подаряваш нещо твое , на нефелните ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... значи , занесе некъде по тъча ... политическата власт някой трябва да я упражнява . така сме си подредили света . и този някой трябва да бъде избран . имаш опции много лош вариант , очевидно промъкнали се през психотестовете с връзки или двойник , и лош вариант ... избирайки да не подкрепиш никой , защото не отговаря на педантиката , помагаш винаги на най-лошият вариант . щото него винаги има едни 10-20% скъсаняци в едно общество , които го припознават ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Хм- стремежът към власт не е достатъчен. Властта сама по себе си е нищо, ако не съществуват живи физически лица с избирателни права, които да я предоставят на една или друга политическа партия. В това е и разликата между напр. едно ООД/АД и политическата партия... Малко като същността на банките- те работят с привлечени, а не с техни собствени капитали- партиите получават властта си от избирателите- неслучайно сме представителна, а не пряка демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... споделям само , че съдбата на империята се е решавала само от около 10% от заинтересуваните хора . управлението не е лесна задача , колкото и елементарно да изглежда отстрани . огромна част от хората не го разбират , дори бегла идея нямат , но смело се изказват . след като си живеят добре , интересът към системата е силно редуциран . участват хората , които знаят какво правят и защо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
До: пасъм А, моето е професионална деформация- педантка съм по отношение на подробностите, а същността и целта на политическите партии съм изучавала в юридическата дисциплина ''Конституционно право''... В учебника по конституционно право на проф. Друмева отлично е предоставена квинтесенцията на политическите партии и тяхната цел, така, че- не знам за другите, но аз изразявам собствената си гледна точка, която е и професионална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 1 година
До: пасъм*** е пло ско земни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 1 година
До: baybay11Ако ти имаш нужда от партия за защита, след като си максимален, какво да кажат "крепостниците" в прованса на минимум или около него?И имаше всякакви участници - от *** до стрелящи ракети в Космоса, как пък не можа да избереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 В древен Рим не е съществувал и не е имал правна сила нашият Изборен кодекс;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: baybay11... в древният Рим избирателната активност е била около 10% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 12
baybay11
преди 1 година
До: zelka007 Целта й е да повдигне процента избирателна активност, иначе- да, напълно е безсмислена. Един ЗИД на ИК е достатъчен, за да я премахне от ИК, но така би спаднал много процентът на гласувалите избиратели, а всички видове съвременни избирателни системи не могат да работят, ако на избори не са гласували поне 28-30 процента от лицата с активно и пасивно избирателно право. Това не променя същността на проблема- много от негласувалите не сме пасивни или политически безразлични хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още