IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната активност – повторение от миналия парламентарен вот

Как се гласува на пети поредни избори пред Bulgaria ON AIR коментираха Първан Симеонов, Нешка Робева, Гергана Стоянова и Бойко Илиев

23:16 | 02.04.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Избирателната активност към 19 часа на предсрочния парламентарен вот, в който България гласува за народни представители за 40-то Народно събрание, е 35,10%, показват актуалните данните на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”. „Може да се говори за малко повишаване при избирателната активност, но това не е толкова важно. Важното е, че тя е съвсем сходна с тази от предишните избори на 2 октомври“, коментира в специалното студио "Избори: Пето действие" на Bulgaria ON AIR Първан Симеонов, социолог и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Той посочи, че на предишните избори активността е била около 39%, с около 2,5 милиона действителни гласове.

Според Симеонов интригата в подреждането на политическите партии ще е за първото и за третото място. Социологът напомни, че прогнозите преди изборите бяха за битка и около бариерата.

Четирипроцентната бариера като Рубикон

„Дори и петото място не е много сигурно, че ще е пето. Всичко е възможно. Факт е, че всичко, което социолозите казахме, за пореден път е съвсем точно. През целия ден текоха нереалистични разлики, което не се случва за пръв път. Започвам да си мисля, че това е тенденция, но ние, които следихме реалните данни, и тях ги получаваше и Bulgaria ON AIR, знаехме каква е ситуацията", посочи Първан Симеонов.

Изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" подчерта, че на изборния резултат ще повлияят гласовете от чужбина, които може да променят данните. По думите му има шанс и за шеста сила в Народното събрание. Първан Симеонов допусна, че „ако това се случи, ще е една от изненадите“.

"Ако нещата завършат така, както изглеждат – с една прашинка, може и да една идея по-лесно да се състави кабинет. И ако има изненадващи резултати на някои от местата, това ще е допълнителен подтик да се направи кабинет, защото ще се види размерът на българския гняв, който набира скорост. Не бива да си играем с търпението на българския народ", коментира социологът.

Избори deja vu

"Нямам обяснение за това какво е нашият народ – поставен в тези условия по един и същи начин да гласуваш всеки път, отдавайки се на емоцията“, заяви легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева в специалното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Пето действие". Според нея, когато се види, че едни и същи хора гласуват за една и съща партия пет пъти, това означава, че избирателят е безкритичен. 

Актрисата Гергана Стоянова обаче е категорична, че хората на изкуството са активни и с позиция. "Да си неактивен и огорчен – това нищо няма да промени и до нищо няма да доведе. Българинът, когато става въпрос за децата му, е много активен – ще бие лекар, медицинска сестра, ще скача на учителките, които не могат да обуздаят необузданото му дете. В същото време няма да отидат да гласуват, да направят България по-уютен дом за своето дете. Занимават се с дребнотемие", е мнението на актрисата.

Във връзка с това дали има лидери, които да управляват страната, тя изчисли: "Едно време имахме мъже, не можем да очакваме всички да са лидери, лидер се ражда един на милион, значи имаме шест лидера и половина".

Режисьорът Бойко Илиев отбеляза, че въртележката от пет вота е резултат и от случващото се в глобален мащаб. "Все повече сме в трета, четвърта война и ние оставаме в нея. Можем да се лъжем, че не участваме, но сме вътре с двата крака. Тази конфронтация в обществото е вследствие на голямата конфронтация и единственият ни шанс е да се обърнем към себе си – родината, кръвта, корените", призова режисьорът.

По думите му като общество не можем да си правим изводи от грешките.

"Ние трябва да премием съдбата си и да се съхраним в тази ситуация по друг начин, не с партии. Разединението между хората е тотално, защото няма идеали, нравственост", коментира Бойко Илиев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
Негласувалите се увеличиха с около 5%. Гласовете "Не подкрепям никого" се увеличиха рязко, което показва, че хората вече не са толкова пасивни в неодобрението на украинският парламент. Те са отишли да кажат на тия партии да си ходят. Сумата от горните 2 е към 70%. т.е. на всеки един българин подкрепящ украинският парламент има двама които не го подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още