IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ПП-ДБ са на фотофиниш, ИТН е на косъм да влезе в парламента* 

Разликата между първите две сили е около 20 000 гласа

20:00 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ-СДС и коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" продължават да се борят за първото място, като според 90% от паралелното преброяване ГЕРБ-СДС водят пред новата коалиция  по данни на екзитпола на Gallup International, с който работи Investor Media Group. Според данните на агенцията партията на Бойко Борисов получава 24,4%, "Продължаваме промяната - "Демократична България" е с 23,4%, ДПС излиза на третата позиция с 14,5%, следва "Възраждане" с 14,2%, БСП с 9,5%, "Има такъв народ" - 3,8%, "Български възход" - 3%, "Левицата!" - 2.3%.

Към 19:00 часа избирателната активност бе 35,1% - сравнително ниска. 
 

 

Българите гласуваха на петите си избори за последните две години, за да сложат край на сътресенията, които парализираха политическата система и изложиха на риск единството на Европейския съюз заради руската инвазия в Украйна. Балканската страна се бори с политическа безизходица, след като поредица от неубедителни избори - последното през октомври - не дадоха на нито една политическа сила достатъчно подкрепа, за да събере управляващо мнозинство. Тъй като проучванията на общественото мнение, а и първите резултати, не показват ясен победител на вота в неделя, е възможно да се проведат още едни предсрочни избори тази година.

Войната в Украйна само засили хаоса в най-бедната страна в ЕС, която се намира на източния фланг на НАТО, на по-малко от 400 км от Крим през Черно море. Партиите, ръководени от бившите министър-председатели Бойко Борисов и Кирил Петков, са на фотофиниш, като се радват на подкрепата на повече от една четвърт от избирателите. Те поне заявиха, че ще водят разговори след преброяването на бюлетините. Но са дълбоко разделени заради обвиненията в корупция - ожесточение, което вероятно ще удължи политическото противопоставяне, забавило плановете на България да се присъедини към еврозоната, да се възползва от фондовете за възстановяване от Covid-19 и да се заеме с реформите, целящи да догони по-богатите държави от ЕС.

„Не съм оптимист за съставяне на правителство", казва пред Bloomberg Капусин Мей, анализатор на политическия риск в консултантската компания Verisk Maplecroft. „Наистина изглежда, че политиците не са в състояние да намерят решение на тази безизходица“.  

Не съм оптимист за съставяне на правителство. Наистина изглежда, че политиците не са в състояние да намерят решение на тази безизходица.
Капусин Мей
анализатор на риска в консултантската компания Verisk Maplecroft.

 

 

България поддържаше тесни икономически връзки с Москва и бе почти напълно зависима от руския газ, докато Владимир Путин не изпрати танкове в Украйна. Основният ѝ източник на електроенергия продължава да бъде ядрена централа, проектирана по съветски образец, която зависи от руско гориво и части за поддръжка.

Временният кабинет на президента Румен Радев поиска изключения от санкциите на ЕС в енергийния сектор. Това го отличава от много партньори на ЕС. България не бе допусната до Шенгенската зона за пътуване без паспорти, като някои членове на ЕС не желаят да допуснат това поради съмнения относно подкупи и сигурността на границите.

 

Препятстван да остане на поста си след масовите антикорупционни протести и изборите през 2021 г. Борисов беше арестуван за кратко по обвинения в подкуп при управлението на Петков след отделно разследване на снимки, показващи нощното му шкафче, натъпкано с пари в брой, златни кюлчета и пистолет. Той отрече да е извършил нарушение и делото за ареста му беше прекратено от съдия. САЩ наложиха санкции и на бившия му финансов министър Владислав Горанов за предполагаема безстопанственост и корупция.

„Корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната власт", заяви Държавният департамент миналия месец.

В сряда президентът Румен Радев призова политиците да работят заедно, за да се сложи край на кризата.  „Иначе конституцията е ясна", каза Радев. „Президентът ще назначи служебно правителство, ако партиите не искат, не могат или се страхуват да го направят". 

*Към 23 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още