IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костадинов: „Възраждане“ бележи най-голям ръст от всички останали*

„Има такъв народ” ще опита да направи 49-ия парламент работещ, коментира Станислав Балабанов

21:12 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изненадващо за мнозина има голяма вероятност в 49-ия парламент да влезе и шеста партия – „Има такъв народ”, която засега събира точно 4% от гласовете. Това показват данни на екзитпола на Gallup International, с който работи Investor Media Group.

Балабанов: ИТН ще опита да направи 49-ия парламент работещ

Почти всички социологически агенции показват, че „Има такъв народ” ще бъде част от 49-ия парламент. Да бъдем част от новия парламент е огромна отговорност, ще се опитаме да гарантираме, че 49-ото Народно събрание този път ще бъде работещо. Това коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Нови червени линии няма да решат проблемите, посочи той. Такива няма да намалят цените, да регулират външната политика, каза още той.

По думите му трябва да се изчака да се види и кой ще е победител за повече коментари. Лидерът на партията Слави Трифонов ще направи изявление след обявяване на окончателните резултати, каза Балабанов.

По данни на екзитпола на Gallup International на трета позиция е „Възраждане“ с 14,2% от гласовете, като така националистическата и проруска пария изпреварва ДПС (13,1%).

Костадинов: Подкрепяме кабинет само с мандата на „Възраждане“

Единственото правителство, което ще подкрепим, е с мандата на „Възраждане“, заяви за пореден път, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в първи коментар по Нова телевизия на резултатите от екзитпола на парламентарните избори. Недейте да очаквате от нас променливо поведение, посочи той. 

Готови сме да предложим кабинет още сега или на следващи избори, каза той.

За него безспорно е, че „Възраждане“ е тази политическа организация, която бележи най-голям ръст от всички останали. Увеличили сме своите избиратели с между 150 хиляди и 170 хиляди, каза той.

„Двете политически сили, които според предварителните данни са първи и втори с минимална разлика, могат спокойно да си направят едно проамериканско правителство в държавата. Нека видим как ще го аргументират пред избирателите си”, коментира още лидерът на „Възраждане”. 

Костадинов каза, че не го притеснява да продължи да ни управлява служебно правителство.

Според него най-сериозният проблем е, че 60% от българските граждани не са излезли да гласуват.

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" печели парламентарните избори, но с минимална преднина пред ГЕРБ-СДС. Новата коалиция води с малко пред ГЕРБ-СДС по данни на екзитпола на Gallup International, с който работи Investor Media Group. Според данните на агенцията ПП-ДБ събира 25,3% от гласовете, докато ГЕРБ-СДС остават втори с 24,7%. Разликата е в рамките на статистическата грешка, така че може да има промени в близките часове, още повече, че гласовете от чужбина може да натежат в една или друга посока. 

Мустафа Карадайъ от ДПС коментира на пресконференция, че на политиците им е нужен разум, отговорност и диалог. Според него трябва да се намери формула, с която дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците, на Народното събрание и на бъдещия кабинет, за да се решават проблемите.

„Още в кампанията на 48-то НС от ДПС призовавахме партиите да имат такова поведение, че да имат възможност след изборите да имат диалог помежду си, да не чертаят разделителни линии. Не очаквайте от нас разделителни линии“, посочи той.

Карадайъ каза, че партията му ще положи  всички усилия да има редовен кабинет. Без да се преодолее политическата криза няма как да се преодолеят останалите кризи – икономическа, социална, енергийна, несигурни работни места, подчерта той.

Според него не е проблем дали ДПС ще е трета, или четвърта политическа сила. Той припомни, че партията е била и на пето място. „Не е въпросът в опаковката и целофана. Ще се водим от проблемите на българските граждани, които имат ясен дневен ред. Нашата предизборна кампания се основаваше на това“, повтори той.

Шестпартиен парламент би означавал повече пространство за маневриране, коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" пред Нова телевизия. Освен това Слави Трифонов (лидер на "Има такъв народ") има отворени врати и към двете страни - и към либералите, и към по-консервативната част от българските формации ГЕРБ, ДПС, БСП, каза той.

По думите му предстои отговор на главния въпрос - в какво ще се материализира раздразнението на българите - дали в апатия или в избухване. "Има нещо средно между апатия и избухване, смята той.

Трябва да се изчака вотът от чужбина, защото ДПС има концентрация на гласа в Турция, каза още Симеонов.

Политологът Димитър Ганев от агенция "Тренд“ също коментира първите резултати от екзитпола по Нова телевизия. Според него има два варианта - или някаква форма на сътрудничество между първите две формации, или нови избори.

По думите на Ганев последните послания на основните две формации са за диалог и форма на разбирателство, но как ще изглежда това сътрудничество е трудно да се каже. За него трети вариант изглежда много малко вероятен, защото трябва да е сложен с три партии, а БСП с техните позиции относно еврозоната и Украйна, става по-малко приемлив партньор за някоя от първите две формации.

* Допълнена информация с изявлението на Мустафа Карадайъ от ДПС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още