IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какви компромиси са готови партиите, за да има правителство?

Кой е полезният ход да има управляваща коалиция в Народното събрание коментират политици и експерти

21:27 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

На фона на неясния изход от петите за последните две години парламентарни избори в България анализатори, социолози и политолози не са единни в прогнозите си дали все пак ще се стигне до кабинет, или измъчваната от политическа криза страна ще се насочи към пореден вот още преди края на годината. Страната ни се бори с политическа безизходица, след като поредица от неубедителни избори - последните през октомври - не дадоха на нито една политическа сила достатъчно подкрепа, за да събере управляващо мнозинство. Тъй като първите резултати не показват ясен победител на вота в неделя, е възможно да се проведат още едни предсрочни избори тази година. 

Двете водещи коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са дълбоко разделени заради обвиненията в корупция - ожесточение, което вероятно ще удължи политическото противопоставяне, забавило плановете на България да се присъедини към еврозоната, да се възползва от фондовете за възстановяване от Covid-19 и да се заеме с реформите, целящи да догони по-богатите държави от ЕС. 

Последният вот беше обявен през януари след три опита на различни политически групировки да съставят работеща коалиция след неубедителния вот през октомври. От масовите протести през 2020 г. страната е в политически застой и се управлява предимно от служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. 

Полезният ход е да се направи коалиция, каза в свой коментар политологът доц. Иво Инджов, който все пак допуска, че ако ГЕРБ-СДС са на първо място, ПП–ДБ няма да ги подкрепи и сметката за трипартийна коалиция не излиза. Той е на мнение, че ако не проработи формулата, ще се върви към експертно правителство.

Според д-р Мирослав Ненков, който нарече „Триъгълника на властта“ Бермудски триъгълник, ще се иска мъжественост и смелост от политиците, за да се направи правителство.   

„Иска ми се да мисля, че ще има редовно правителство“, коментира пък от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров, и заяви, че без бюджет „ще сме в свободно падане“. Той напомни, че удълженият бюджет за тази година действа до края на март и затова очаква да има мандат и редовно правителство.  

Конституционалистът проф. Пламен Киров обаче е убеден, че „сме най-близо до 50-ия парламент“. „Държавният глава няма да има смелост да проведе избори две в едно – за местния вот ще има поне три бюлетини и за тези избори се иска по-сложна организация“, обясни той възможността за гласуване за парламент по време на местните избори наесен.

Социалният антрополог Харалан Александров посочи, че според него Бойко Борисов е в състояние да убеди хората си на отстъпки, за да има правителство, но не е напълно сигурно дали наистина ще успее в това. 

А политологът Слави Василев е убеден, че в сложната политическа конфронтация се върви отново към служебен кабинет.

За проф. Татяна Буруджиева пък хората искат да има редовно правителство и политиците трябва да поемат отговорността да го направят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още