IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми с машините и по-висока активност в изборите за 49-то Народно събрание

Денят протича спокойно, без сериозни нарушения, отчитат от ЦИК и МВР

18:43 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За проблеми с машините - повече от 80 са неработещите към 17 часа, съобщават от Централната избирателна комисия (ЦИК). В тези секции изборният ден продължава като се гласува с хартиени бюлетини. При част от машините проблемът е, че не отпечатват правилно бюлетината - или бял лист, или с частично съдържание, от което не може да бъде установено как е гласувал избирателят, съобщава говорителят на институцията Росица Матева.

Указанията към секционните комисии са при такива нередности да се даде възможност на избирателите да гласуват отново.

Като цяло изборите протичат спокойно, отчете още Матева. Към 16 часа избирателната активност е 27,27%, или по-висока спрямо изборите на 2 октомври 2022 година. По данни на ЦИК преди шест месеца към този момент активността надхвърляше 25,5 на сто.

По данни на "Галъп" избирателната активност към 17 часа е вече 30 на сто.

Към 16 часа най-висока е активността в 23-ти МИР в столицата - 34,6%, сочат още данните на ЦИК. На обратния полюс е област Кърджали с 20,5%. Висока се запазва и активността в Монтана - 33,6%.

Изборният ден протича нормално, допълват и от Министерството на вътрешните работи (МВР). Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред. Според обобщените данни към 15 часа днес са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

В ЦИК сигналите за нарушения са 67 и доста от тях са свързани с нарушение, установено още в началото на изборния ден - непоставяне на печат на бюлетината от машините. Говорителят на комисията съобщи преди обед, че тези бюлетини ще бъдат приемани за действителни.

Жалбите в ЦИК са две. Едната е от секция извън страната, в която член не е говорил български език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още