IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ увеличава преднината си при 81% обработени протоколи*

Опитите за съставяне на правителство ще са трудни, до последно няма да е ясна съдбата на ИТН

06:56 | 03.04.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българите избраха 49 Народно събрание. Първите две политически партии са с изключително близки резултати. Битка има и за третото място, все още не е сигурно дали в парламента ще влязат пет или шест партии. Това показват данните от екзитполовете и паралелното преброяване. БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Българите избраха 49 Народно събрание. Първите две политически партии са с изключително близки резултати. Битка има и за третото място, все още не е сигурно дали в парламента ще влязат пет или шест партии. Това показват данните от екзитполовете и паралелното преброяване. БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Към 8:45 часа сутринта ГЕРБ-СДС увеличават преднината си пред новата коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България", показват данни при  81% обработени протоколи в ЦИК. 

Така ГЕРБ-СДС получават 26,67% от гласовете. „Продължаваме промяната - Демократична България"  ги следват с 24,68%, като така разликата набъбва на над 38 хиляди гласа. На трето място според данните е „Възраждане" с 14,58%.

ДПС е получило 12,69% от вота, а гласувалите за „БСП за България" са 9,03%.

При това състояние на преброяването „Има такъв народ" е последната формация, която влиза в парламента. За партията са гласували 4,25%. „Български възход" е получила 3,07% от вота и ще вземе субсидия, но няма да влезе в парламента. 

85 966 души са избрали опцията „Не подкрепям никого". 

При вота в чужбина, където са обработени 90,10% СИК протоколи, води ДПС с 36,81%. ПП - ДБ са втори с 26,64%, а "Възраждане" вземат 16,42%.

ГЕРБ - СДС получават 8,36% от вота зад граница, а "Има такъв народ" е с 5,18%. 2,09% от българите в чужбина са избрали "БСП за България", а "Български възход" получава 1,36%.  

На практика разликите между основните играчи са толкова малки, че прогнозите не могат да дадат ясна картина за участниците в 49-ото Народно събрание. Затова и не е случайно, че дори и политическите лидери предпочетоха да изчакат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК), в които освен вота от България се отчетат и гласовете от чужбина, които социологическите прогнози не улавят.

 

Така до последно няма да е ясно коя от водещите коалиции - "Продължаваме промяната - Демократична България" или ГЕРБ-СДС, ще бъде обявена за победител и ще получи правото първа да опита да състави правителство, но също така неясен е и изходът от битката за третото място, където за момента ДПС и „Възраждане" са с минимална разлика. Несигурно е и влизането на „Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов в Народното събрание. 

 

Българите гласуваха на петите си избори за последните две години, за да сложат край на сътресенията, които парализираха политическата система и изложиха на риск единството на Европейския съюз заради руската инвазия в Украйна. Балканската страна се бори с политическа безизходица, след като поредица от неубедителни избори - последното през октомври - не дадоха на нито една политическа сила достатъчно подкрепа, за да събере управляващо мнозинство. Тъй като проучванията на общественото мнение, а и първите резултати, не показват ясен победител на вота в неделя, е възможно да се проведат още едни предсрочни избори тази година.

При всички положения едно е ясно – задават се поредни трудни опити за съставяне на правителство, като то ще изисква или съгласие между първите двама („Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС), или комбинация, включваща не по-малко от три формации. 

„Не съм оптимист за съставяне на правителство", казва пред Bloomberg Капусин Мей, анализатор на политическия риск в консултантската компания Verisk Maplecroft. „Наистина изглежда, че политиците не са в състояние да намерят решение на тази безизходица“.  

България поддържаше тесни икономически връзки с Москва и бе почти напълно зависима от руския газ, докато Владимир Путин не изпрати танкове в Украйна. Основният ѝ източник на електроенергия продължава да бъде ядрена централа, проектирана по съветски образец, която зависи от руско гориво и части за поддръжка.

Временният кабинет на президента Румен Радев поиска изключения от санкциите на ЕС в енергийния сектор. Това го отличава от много партньори на ЕС. България не бе допусната до Шенгенската зона за пътуване без паспорти, като някои членове на ЕС не желаят да допуснат това поради съмнения относно подкупи и сигурността на границите.  

Препятстван да остане на поста си след масовите антикорупционни протести и изборите през 2021 г. Борисов беше арестуван за кратко по обвинения в подкуп при управлението на Петков след отделно разследване на снимки, показващи нощното му шкафче, натъпкано с пари в брой, златни кюлчета и пистолет. Той отрече да е извършил нарушение и делото за ареста му беше прекратено от съдия. САЩ наложиха санкции и на бившия му финансов министър Владислав Горанов за предполагаема безстопанственост и корупция.

„Корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната власт", заяви Държавният департамент миналия месец.

В сряда президентът Румен Радев призова политиците да работят заедно, за да се сложи край на кризата.  „Иначе конституцията е ясна", каза Радев. „Президентът ще назначи служебно правителство, ако партиите не искат, не могат или се страхуват да го направят". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Ми българският народ не ви ще бе, милитаристи. Ходете си в Украйна и Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Трябва да има кабинет, експертен/ програмен, поскрепен от проевропейските партии. Караниците само наливат вода в мелницата на празноглавите копейки пyтлepacти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 15
Jorkata
преди 1 година
Трагедия... явно руската пропаганда попада на благодатна почва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
мрънмрън
преди 1 година
Сега от ГЕРБ ще излязат и ще кажат, как отново са първи, а реалността е, че се върна хартията и от там *** с пръчките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 1 година
До: evlogiПо скоро при тези резултати виждам коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП. Бойко ще е готов на всичко за да е пак на власт. Корнелия също за да може да каже, въпреки лошите резултати сме във власта и спаси кожата. Което и за двете формации ще доведе до негативан резултат на следващи избори. ДПС са свикнали да са в коалиции и винаги излиазат сухи от водата. Историята на тройната коалициия ще се повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: baba_meca Хаха, то било виждало. Всичките копейници нали се преброихте, 14% от няма и 40% гласували, тоест около 5% от всички с право на глас! И още нещо, ние НЕ участваме в тази война, ако още не си разбрало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 13
baba_meca
преди 1 година
До: melonПредишният парламент беше украински парламент. В този са пак същите украински партии, Но негласувалите са повече, също и "Не подкрепям никого". Това което аз виждам в тези избори е, че се увеличават тези които не искат да участваме в тази война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 12
evlogi
преди 1 година
До: xapoznai Точно това си помислих и аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
evlogi
преди 1 година
До: melon Е що, ак влезе и Славчо и ей ти го кабинета-ГЕРБ, ДПС и ИТН.Предполагам,че ще съберат над 120 човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Май спечели Радев. При тези резултати не виждам кабинет. Може, евентуално, под заплаха от магнитно поле някой да стане по-сговорчив, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още