IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолози: Ако се състави кабинет, той ще е експертен или програмен

ГЕРБ-СДС продължава да води пред ПП-ДБ с около 1,5% при 93,39% обработени протоколи

11:28 | 03.04.23 г. 20
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма да има разместване при първото и второто място в изборните резултати, прогнозира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". По думите ú, въпреки че все още няма окончателни резултати от изборите, първото и второто място няма да се разместят, каза тя по БНТ. Все още не е сигурно дали "Има такъв народ" влиза в Народното събрание.

"Колкото и да не са окончателни данните, няма да има разместване по отношение на първото и второто място. Може да има скъсяване на дистанцията, но не и обръщане. По подобен начин стоят нещата и при "Възраждане" - ДПС. Колебания може да има при "Има такъв народ", заяви Боряна Димитрова.

Според Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" създалата се ситуация е най-сложна за "Продължаваме промяната - Демократична България". Той посочи по БНТ, че ако "Има такъв народ" прекрачи 4-процентовата бариера, шансовете за кабинет са увеличават, защото партийните играчи стават повече.

"ГЕРБ-СДС не биха имали толкова против някаква колаборация с ПП-ДБ. Не така седят нещата с избирателите на ПП-ДБ. Там лидерите ще бъдат подложени на двойно натоварване - от необходимостите на ситуацията и това, което техните избиратели им казват. Доста ще е сложно за "Демократична България" и "Продължаваме промяната", още повече, че те имат реален шанс да спечелят София на местните избори и не трябва да губят избиратели дотогава", каза Симеонов.

Първан Симеонов и Боряна Димитрова са единодушни, че ако се състави кабинет, той ще е с експертна или програмна формула.

Последните данни на ЦИК сочат, че при обработени 93,39% от протоколите битката за 49-ия парламент печели коалицията ГЕРБ-СДС. Те събират 26,47% от гласовете. Съвсем близък е и резултатът на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България” – 24,96 на сто.

И при следващите две политически формации разликата е малка. "Възраждане" са трети с 14,39 на сто, а ДПС - веднага след тях с 12,96 на сто. БСП събират 8,95% от вота, а "Има такъв народ" се нареждат като шестата политическа сила с представителство в 49-ото Народно събрание с 4,16 на сто.

Под чертата остават "Български възход" – 3,10% и "Левицата" – 2,26 на сто.

При 99,86% обработени протоколи от изборните секции в чужбина с най-висок резултат зад граница е ДПС с 36,86%, следвана от коалицията ПП-ДБ, която печели близо 27% от вота. На трето място се нарежда "Възраждане" с над 16%. Следва ги коалицията ГЕРБ-СДС с 8,33% от далите гласа си. Пета сред парламентарно представените формации според вота на сънародниците ни зад граница се нарежда ИТН с над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Аа влязъл е тролът копейник с многото регистрации да слага минуси. Колко новаторско :::) Ама то какво да очакваш от празни pycopoбски крaтуни?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: zelka007, Зелков, не знам откога не си ходил в Унгария. МНОГО ДОБРЕ си живеят там, особено в сравнение с васална БГ. Дай Боже всекиму...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... свиквай , капитализъм . хубавите неща се поръчват и предплащат , правят ти ги и доставят ... не е както едно време в мощната икономика , да се трупат планини от никумо ненужни боклyчета и да дращите по пленумите къв сила сме били ... :))) ... та да ни спасяват няколко пъти от силата ни ... нефелен трошляк , в София има настилки отпреди първата световна война , които не са износени , докато тези от соц-а станаха на прах ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: neon7 ... то така с този империализъм ... все се разпада от има-няма 70-80 години ... нема да си жив да го видиш този разпад на колективният запад ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: doba... хаха ... изправен ... спъна държавата си , много е изправен , така изправи унгарците , че свет им се зави от цени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Изправен като теб ли? Кога ще питаш къде са ни парите, които платихме преди 4 години за самолети? Защото самолети не се задават в близките години? Нещо много на скъпи кефове налитате, не знам до кога ще издеяните така изправени и щедри с чужди пари на заем. Такива изправени като теб сме ги виждали и при турци, и при германци, и при ***, и сега сте цяла ссганн. Хубавото е, че като видите дебелия, бързо залягате и сръчно работите с боичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ти специално си европеец от квотата на Цар Киро и Бойко Борисов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
neon7
преди 1 година
До: zelka007 " свиквайте с федерализацията на Европа" зеленчук, EUSSR го очаква РАЗПАД до5-10 години ! Запиши си го !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков: 'изправен като европеец' ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Ти къде си виждал такъв(освен Орбан, може би), ха-ха-ха-ха! Добър старт на седмицата, ха-ха-ха-ха! Всичките лижете/мажете хамерикански дупета!! Боже, Боже!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: Tikva007 работи ти мааа, ти имаш история на продажнил, свикнал да се дупи на някой... ние сме свободни европейци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още