IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

140 досъдебни производства са образувани за купуването на гласове

Изборният процес приключи без сериозни инциденти, отчете служебният министър на вътрешните работи

17:42 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Образувани са 140 досъдебни производства и 859 преписки за престъпления против политическите права на гражданите, съобщават от прокуратурата. Данните са за периода от началото на предизборната кампания до 13:00 часа днес.

Най-много са досъдебните производства в София – 46, в Бургас – 30, в Пловдив – 19, във Варна – 29, а във Велико Търново - 16.

От държавното обвинение допълват, че по производствата са извършени множество действия по разследването и се анализират доказателствата.

"Изборният процес приключи без сериозни инциденти, успяхме да се справим със задачата да осигурим сигурността на изборите", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при представяне на обобщени данни за действията на полицията по време на подготовката и провеждането на изборите за Народно събрание.

По думите му образуваните досъдебните производства за изборни нарушения са два пъти повече спрямо предходните избори.

„Притесненията ни се сбъднаха в две посоки. Стана ясно, че с връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът”, каза министърът.

Демерджиев обяви, че основните сигнали по линия на корпоративния вот засягат ГЕРБ. „Имаше няколко такива случая и такива, които са в развитие. Работата ни още не е приключила. Трудно успяваме да достигнем до хора, готови да свидетелства”, поясни той.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подчерта, че ведомството не е допуснало масово купуване на гласове в рисковите секции. 

Образувани са 143 досъдебни производства, което е 90% повече от предходните избори. МВР е обработило над 800 явни сигнала и около 500 оперативни. Съставени са около 2100 предупредителни протокола. Задържани са 126 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още