IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът свиква 49-ото Народно събрание на 12 април

Преди да връчи първия мандат за съставяне на правителството държавният глава ще проведе консултации с партиите

10:04 | 10.04.23 г. 3
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Броени дни преди Великден президентът Румен Радев ще свика 49-ото Народно събрание. Указът за това вече е подписан и избраните за народни представители ще се съберат на първото си тържествено заседание на 12 април, става ясно от съобщение на пресслужбата на Президентството. 

Според обявените през миналата седмица официални резултати от изборите на 2 април четвъртите поред предсрочни избори печели коалицията ГЕРБ/СДС с 26,49% от гласувалите. Това дава 69 депутатски места на партията. Втори са "Продължаваме промяната/ Демократична България" с 64 депутати, или 24,56% от гласувалите.

Третото място заема "Възраждане" с 37 депутати и 14,16% от гласовете, а четвърти са ДПС с депутат по-малко (36) и 13,75% от гласовете. В парламента влизат още "БСП за България", които събират 8,93% от гласовете и 23-ма депутати, както и "Има такъв народ" с 4,11% и 11 депутати. 

На този фон е трудно да се прогнозира дали новият парламент ще успее да сформира редовен кабинет. От ПП/ДБ вече съобщиха, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ. Спечелилите изборите пък коментират, че "нямат разделителни линии с никого" и ще поканят всички партии на преговори за съставяне на правителство. 

Един от най-наложителните въпроси пред парламента е приемането на бюджет за тази година. Служебният премиер Гълъб Донев коментира преди дни, че в края на април ще внесе своето виждане за финансите на държавата, ако няма сформиран нов кабинет. В него е предвидено увеличаването на пенсиите с 12% и на заплати в администрацията, които не са били повишавани през последната година. 

Третата по големина партия в парламента също заяви управленски амбиции. "Няма как да има работещо правителство без "Възраждане", коментира през миналата седмица лидерът Констадин Костадинов. Теоретично той може да получи мандат за съставяне на правителство от Румен Радев, ако първите две партии не успеят да го реализират.

Преди да връчи първия мандат на победителя ГЕРБ/СДС, държавният глава ще проведе консултации с парламентарно представените партии, стана ясно преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Айде, вземайте пуканките..Почва новия сезон на бездарният сериал Избори до дупка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Не знам аз ли направих завоя или вие дойдохте на моя ? В последствие тези негови думи станаха крилати... Но да се върнем към темата ...http://police.ba4ka.com/viewtopic.php?f=11&t=746&start=68
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Навремето, изключили Радой Ралин от СБП ( Съюз на българските писатели). Всички предполагам, че знаят защо. Минава време и от ЦК на БКП решават да възвърнат членството му. Събрал се на специално съвещание по този повод УС на СБП и след като завършило съвещанието извикали бай Радой за да му съобщят решението. Влезнал бай Радой и те му казали : Така и така бай Радой, събрахме се и взехме решение да върнем членството ти в СБП. Честито!Бай Радой ги погледнал със съжаление, поклатил глава и казал :
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още