IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ

Решението на коалицията е на база ценности и ценностни различия

12:25 | 07.04.23 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/Люба Филипова
Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Всички партии в коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Това заяви на съвместна пресконференция на коалицията Асен Василев, съпредседател на ПП.

Решението да не подкрепят ГЕРБ е на база ценности и ценностни различия, допълни съпредседателят на ПП Кирил Петков. Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, ние ще предложим за втори мандат правителство с нашата коалиция, посочи той.

"Обединихме се, че ще говорим за политики с всички партии, като се започне от бюджета. Бюджетът не може да е заложник на разговорите между партиите, трябва да приемем бюджет максимално бързо", каза още Петков.

"Оценяваме и си даваме сметка, че голяма част от българските граждани искат редовно правителство, защото пред нас има много предизвикателства. Ние сме солидарни с тях, но решението ни е, че не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов", заяви Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов потвърди позицията на коалицията по отношение на първия мандат. "Нашата оценка е, че обединението ни не успя да постигне пълния си потенциал на тези избори", заяви той и допълни, че най-важното оттук нататък е да бъде възстановена парламентарната република и парламентарното управление на България.

Преди няколко дни от пресцентъра на ПП вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат или участие на ГЕРБ.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на редовно правителство всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. По думите му най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии.

На съвместния брифинг днес политиците от ПП-ДБ направиха и анализ на резултатите от изборите на 2 април.

Василев изрази благодарностите си към всички, които упражниха правото си на вот, но и съжаление за ниската избирателна активност.

"В тази кампания обиколихме над 1000 населени места. Ясно е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани, че европейският път на развитие на България си заслужава да излязат да гласуват", каза той и допълни, че в следващата си кампания ще посетят и останалите населени места.

Той отчете също наличието на сериозни проблеми с провеждане на изборите.

По думите му има петкратен ръст на невалидните бюлетини - до над 45 хил. при по-малко от 9 хил. на предишните избори.

В почти 17% от секциите има разминаване между гласовете от машинното гласуване и протоколите на секционните избирателни комисии, каза още Василев.

Той допълни, че в 2600 секции мобилните устройства не се предавали на живо броенето на бюлетините.

По думите му по-притеснително е, че в 303 от 700 "рискови" секции въобще не е имало видеонаблюдение, а в 225 се е предавало с прекъсвания и без да се показват бюлетините. Той предложи в секциите, където не е работило видеонаблюдението, да се отворят чувалите и да се преброят пред камера бюлетините, за да се гарантира, че всеки подаден глас е правилно отчетен и преброен.

Василев обобщи тези данни като "системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната".

От коалицията са описали тези нарушения и проблеми в писмо, което е изпратено вчера до ЦИК. Към момента няма отговор, но Василев изрази надежда тези проблеми да бъдат отстранени.

Тези нарушения вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка към това България да стане нормална европейска държава е да няма такива нарушения, коментира той.

"Ако искаме да сме нормална европейска държава, трябва да се научим да провеждаме честни избори", беше категоричен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
Доносническа България + Продължаваме подмяната + Козяк = Дружба во веки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: dnp_m... мда , точно ... ще си изберат копейкин за премиер щото е неутрален и равно отдалечен от всички ... и всички ще заживеят щастливо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
dnp_m
преди 1 година
Има си коалиция хартиена бюлетина- Имат мнозинство. Те са и от едно място командвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
doba
преди 1 година
Айде честито поредно правителство на Президент Радев.Надявам се да е свестно като това на Гълъба(може направо и неговото).И дай Боже да ни държи по-далеч от Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Айде на новите избори... Голям цирк е цялата работа. Явно ролята на президента става все по-голяма. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
baba_meca
преди 1 година
Вече си имаме украински парламент. Какво да се пънат още- да упълномощат направо правителството на Украйна да ни управлява и готово. Поне за това веднага ще се намери консенсус в този парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още