IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След края на First Republic САЩ обмислят по-високо застраховане на депозитите 

През последните седмици Twitter предизвика най-бързото източване на банкови сметки в банковата история на страната

08:30 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След фалита на First Republic Bank в понеделник в САЩ се разгоря дебат за бъдещето на застраховането на депозитите. FDIC, която е и основен банков регулатор, излезе с предложение: корпоративните сметки трябва да бъдат застраховани на много по-високо ниво от сегашния лимит от 250 000 долара за банка, който понастоящем се прилага както за физически, така и за юридически лица. Това се казва в анализ, публикуван от FDIC в понеделник и цитиран от DPA.

Реформата на депозитното застраховане е спешно необходима, подчертава ръководителят на FDIC Мартин Грюнберг. Неговата агенция беше в центъра на банковите фалити. Фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank през март струваше на FDIC почти 20 млрд. долара. Фалитът и последвалата продажба на First Republic на JP Morgan Chase може да струва още 13 млрд. долара, тъй като FDIC поема част от загубата.

В центъра на дискусиите са услугата за кратки съобщения Twitter и други социални медии, както и разпространението на мобилното банкиране. Тези тенденции доведоха до това, че фалитът на SVB влезе в историята на САЩ като първото цифрово банково управление.

Клиентите на Signature Bank и First Republic също бяха изтеглили средствата си с рекордна скорост и ги бяха преместили в големи банки като JP Morgan и Bank of America. Банките на Wall Street се смятат за по-стабилни и по-добре регулирани, а клиентите разчитат, че правителството на САЩ ще спаси големите банки, когато има съмнения за тях. 

Регулаторните органи ще трябва да се адаптират към тези нови обстоятелства - това беше и заключението на Федералния резерв, който миналата седмица публикува доклад за грешките, свързани с фалита на SVB.

Необходим е нов закон от Конгреса

Ръководителят на FDIC Грюнберг смята, че най-доброто решение е по-висока гаранция за корпоративните депозити. Той говори за така нареченото „целево покритие", с различни тавани за различните видове сметки. Приоритет трябва да имат онези бизнес сметки, чрез които компаниите плащат заплати и сметки. Те също биха могли да бъдат изцяло гарантирани от FDIC, каза Грюнберг.

Особено клиентите на SVB, сред които имаше много стартиращи предприятия и рискови капиталисти, трябваше да се опасяват за парите си през решителния уикенд. Дълго време не беше ясно дали FDIC ще гарантира всички депозити или само тези до 250 000 долара. Тъй като FDIC трябваше да се намеси в петък сутринта през март и да затвори SVB, сметките и заплатите не можеха да бъдат изплатени навреме. След това паниката бързо се разпространи и в други банки - също и защото много от тях призоваха чрез Twitter клиентите си да изтеглят средствата си от SVB.

За да се въведе целенасочено покритие обаче, Конгресът би трябвало да приеме нов закон. През март Асоциацията на банките от среден размер в САЩ (MBCA) вече беше внесла предложение FDIC да гарантира изцяло депозитите на средните по размер институции за срок от две години. По този начин ще бъдат подкрепени по-малките институции. Обсъжда се и национална гаранция на всички депозити, но за това също ще е необходимо ново законодателство, а републиканците вече се обявиха против.

Времето обаче притиска законодателите. С частичната продажба на First Republic беше намерено решение за последната регионална банка, която изпадна в затруднение след фалита на SVB, но проблемите в банковата система все още не са отстранени, предупреди в понеделник главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън. Вниманието е насочено най-вече към кредитите за търговски недвижими имоти в САЩ. Там има опасност от големи отписвания и фалити с оглед на бързото нарастване на основните лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още