IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милена Стефанова: Окрупняването в книгоиздателския бизнес води до липса на конкуренция

През последните години има възход на българските автори, управляващ директор на "Софтпрес"

17:31 | 14.05.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Има много млади български издателства, които пробиват, намират своята ниша и се развиват много добре у нас. В цял свят има процес на окрупняване и на издателски мегаструктури, докато в България все още има млади и активни издателства, които ни изненадват с хубави книги. Окрупняването води до липсата на конкуренция. От една страна се оптимизират разходите в мегаструктурата, от друга страна стеснява възможностите на писателя да маневрира и да си избере партньор. Това заяви Милена Стефанова, управляващ директор на издателство "Софтпрес", в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Стефанова коментира отражението на намаляването на данък добавена стойност на 9% за книгоиздателския сектор. Тя посочи, че то е изключително добро за целия бранш. По нейни думи диференцираната ставка позволява по-ниски цени за читателя и по-висок хонорар за авторите.

У нас четем това, което чете светът и то най-доброто от него, стана ясно от разговора. „Българските издатели следят кои са най-силните книги във всеки един жанр и се подбират и се издават само тези автори“, посочи Стефанова. И добави, че през последните години има и възход на българските автори.

„В издателския бизнес работят хора, за които книгоиздаването е кауза, любов и парите и приходите не са толкова водещи. В издателския бизнес има кауза, усещането за призвание е много по-силно, отколкото в други бизнеси“.

Според госта от изкуствения интелект ще спечелят онези, които успеят да се адаптират и да усвоят технологията. На този етап обаче, по думите на Стефанова, може да се „хване“ разликата между книга, написана от човек, и книга, създадена от AI. „Без човешка редакция, и то задълбочена, не може да мине. Много зависи каква база данни ползва AI, защото все още греши, лъже и подвежда“, обясни Стефанова.

Тя разказа и за процеса по придобиване на права за книги, като посочи, че винаги има състезание, защото всяко издателство иска да има в портфолиото си най-силните заглавия. „Обикновено се обявява търг от литературните агенции и се започва наддаване за съответното заглавие“, каза гостът.

По отношение на електронните книги Стефанова заяви, че у нас те много се четат, но не се купуват.  

Целия разговор гледайте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още