IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Мартинов: IPO фонд и пазар на ДЦК ще дадат импулс на бичия пазар на БФБ

Къде се пресичат интересите на инвеститорите и компаниите, коментира партньорът в консултантската компания Impetus Capital

14:40 | 01.09.23 г.

Стартирането на BEAM пазара преди три години, а напоследък двойното листване на "Шелли груп" във Франкфурт и планираното увеличение на капитала на "Софарма" чрез варанти, са основните двигатели на оптимизма на Българската фондова борса. Основният индекс SOFIX достигна рекордни нива от 755 пункта за последните 15 години и ръст от 10% само за август и 24% от края на април, а индексът на българските технологични компании на БФБ е нараснал със 184% за две години и половина. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Мартинов, партньор в консултантската компания Impetus Capital.

Той припомни, че всяка нова по-качествена компания на BEAM пазара привличаше нови инвеститори на БФБ, листването на "Шелли груп" в Германия осигури преливане на чужди средства в български акции, а варантите на "Софарма" привлякоха обратно спекулативните инвеститори. Той допълни, че "Софарма" и "Шелли груп" са оказали най-голямо влияние върху подема на SOFIX, съответно с ръст в цената на акциите от 40% и 125% за последната година.

"Бичият пазар вече е започнал - сега виждаме първите флагчета; ако бъде развит, той ще продължи доста дълго време“, посочи Мартинов и смята, че трябва да се подкрепи БФБ в инициативите ѝ за създаване на пазар на държавни ценни книжа, като първичното и вторичното предлагане на ДЦК да мине основно на БФБ.

Според него IPO фондът също е изключително нужен, защото в първите една-две по-големи инвестиции в растящи компании, в които „инвестираме вече над шест години, реално инвеститорите са изключително малко“. „Практически в повечето случаи сме само ние или други венчър фондове. Един фонд от порядъка на 20-30 млн. би могъл да стартира и подкрепи развитието на младите компании“, смята Николай Мартинов.

По думите му не трябва да се очаква директен ефект веднага от подобен фонд, но смята, че това е инвестиция в технологичната инфраструктура на България, която след години ще произведе нови компании като "Шелли груп".

Той е убеден, че пазарът за ДЦК ще повиши разпознаваемостта на Българска фондова борса, която е "изключително непопулярна по света".

Мартинов обясни, че след преместването на търговията с акции на "Шелли груп" във Франкфурт целият световен пазар може да купува акциите на компанията, а със смяната на името ѝ от "Алтерко" тя е станала разпознаваема сред инвеститорите. Той предположи, че навлизането в бизнеса с чипове е предстоящо и все още не оказва толкова голямо влияние върху цената, колкото стабилната открита политика и постоянното преизпълнение на плановете.

„Изпълнението на плановете на компаниите е важно за ръста на БФБ, но пазарът продължава да е "дялов бутиков пазар", като през последните години се развива дългосрочното инвестиране в дивидентски компании. Преходът и връщането на инвеститори, които търгуват в рамките на няколко дена, ще бъде бавен процес, прогнозира Мартинов. – Основното нещо, което се купува сега, е бъдещият дивидент. Ако компаниите въобще не искат да разпределят дивидент, те не се търгуват добре.“

Той допусна, че рецесията в Европа и САЩ би могла да повлияе на българския пазар, който остава „изключително депресиран“, и обясни, че всички компании освен "Шелли груп" се търгуват на база минали постижения и бъдещи дивиденти. „С ефектите от дефлационните процеси и очакваните понижения на лихвите, високите дивиденти ще са плюс за повечето компании“, очаква Мартинов.

Основателен ли е оптимизмът на БФБ и кои фактори влияят на раздвижването на борсата? Какъв е ръстът на приходите на компаниите на БФБ? Кой ще има полза от увеличението на капитала на "Софарма" чрез варанти? Ще има ли нови IPO-та на BEAM пазара тази година? Може да научите повече за търговията на БФБ, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още