IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров: „Шелли груп“ планира производство във Виетнам от 2024 г.

На партньорите на компанията в Китай им трябва време, за да организират преместването и е в техен интерс да имат фабрики в чужбина, каза изпълнителният директор

16:21 | 12.09.23 г.

„Шелли груп" продължава работата си по преместване на производства от Китай във Виетнам, като ще се тества те да заработят през 2024 г. Ще се започне с производства на по-прости устройства и постепенно производството ще се разширява, ако всичко върви по план. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Шелли груп".

„Производството във Виетнам се оказа значително по-скъпо от Китай, не чак толкова заради по-високия стандарт, но има липса на достатъчно работна ръка, която да е запозната с технологиите и да специализира в производството на такива устройства. В момента там има голямо търсене на такъв вид работна ръка от огромни компании, което предизвика покачване на цените и в зависимост как е позиционирана може да направи продукцията неконкурентоспособна заради много по-високи цени", посочи той.

Димитров обясни, че на партньорите на „Шелли" в Китай им трябва и време, за да организират преместването и подчерта, че в техен интерес е да имат фабрики в чужбина. „Идеята е да се запази технологичното знание, като навлизането във Виетнам ще бъде заедно с китайските партньори", уточни изпълнителният директор на „Шелли груп" и поясни, че във Виетнам компанията ще работи с местен партньор. „Процедурите в страната са бавни и трудни, което прави непривлекателно кандидатстването за държавни субсидии“, допълни той.

По думите на Димитров има зависимост от производството в Китай, където се произвеждат голяма част от компонентите и суровините за всяко електронно изделие.

Мениджърът потвърди, че за момента „Шелли" се е отказала от идеята за производство в България основно заради транспортните разходи. „Предимство на Виетнам е, че е по-близка дестинация до Китай, който остава поне първоначално източник на компоненти. В България също така не може да се изгради достатъчно гъвкава производствена структура, която да поеме евентуални проблеми“, коментира Димитров.

Той заяви, че "Шелли груп" не планира набиране на капитал и голямо придобиване в момента, но следи поне четири по-малки компании, които може да придобие в подходящ момент. „Първите два милиона от новите чипове на компанията са готови и се подготвя производството, като голямата част от тях ще са за устройства на компанията, които ще се предлагат от края на 2024 г.“, уточни Димитров.

Той прогнозира, че бизнесът в Китай ще пострада от мерките срещу iPhone на Apple и отбеляза, че политиката и в този случай с показването на сила взема превес над чисто икономическите решения в азиатския гигант. „В страната има достатъчно производители, които да задоволят пазара, като така ще се запази и добавената стойност, която при iPhone отива в САЩ“, очаква изпълнителният директор на „Шелли груп" и смята, че „следващият рунд в технологичната война между Запада и Китай може да е при камерите“, заради опасения, че Пекин има достъп до данните от тях.

Според него има още един голям пропуск в сигурността в Европа и САЩ, свързан с Китай – китайските камери. „По света работят над 150 китайски компании и стотици милиони камери в домовете и офисите на хората – китайската компания и съответно китайските власти имат достъп до тази информация, която не е локална, като повечето от тях са базирани в облак, независимо дали отива в европейски или китайски облак. Спирането на телефоните е по-лесно проследимо какво се случва, но следващият голям проблем е със сигурността на камерите. Китай е водещият производител на технологии за камери, на чипове за камери и на готови устройства“, обясни Димитров.

Той напомни, че китайските камери са субсидирани от правителството и това вероятно „не е напразно" и обяснява липсата на регулации в сектора.

Ще вземе ли "Шелли груп" част от нишата за производство, ако ЕС въведе мерки срещу китайските камери? Кои компании ще са най-печеливши от мерките на Пекин срещу Apple, както показва IPO-то на Arm? Какви са инвестиционни планове на "Шелли груп" може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още