IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Димитров: „Алтерко“ влиза на пазара с микрочипове в смарт устройства

Новият чип за смарт устройства ще се произвежда с китайския партньор Espressif, като основата му ще се прави от TSMC, съобщи изпълнителният директор на "Алтерко"

19:56 | 30.03.23 г.

Базираната в София компания за интелигентни устройства за дома и продукти, използващи интернет на нещата, „Алтерко” ще произвежда чипове с китайския партньор Espressif Systems. „Партньорството ни с компанията от Шанхай е от доста дълго време, собствеността на чипа ще е смесена, но ние имаме всички права върху него и ще можем да го продаваме“, съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко".

„Вече водим преговори с други компании за продажба на чипа, интересът е много голям, но не възнамеряваме да предлагаме чипа самостоятелно, а като цялостни решения, базирани на него, които да предлагаме на клиенти, които биха искали да направят своите уреди смарт”, обясни мениджърът.

По думите на Димитров в чипа ще бъдат вградени всички възможности „за връзка към нашия облак, към Amazon“. Потребителите, които закупят чипа и го вложат в продуктите си, няма да имат нужда от програмисти, за да направят продукта си смарт.

Според мениджъра потребителите ще получават едно по-завършено решение, което е в основата на „идеологията за продажба” на компанията.

Димитър Димитров подчерта, че досега на пазара не се предлага такова технологично решение. Той разкри, че чипът ще се произвежда в няколко държави, но основата на чипа ще се прави в Тайван, в TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited), която се занимава с проектирането и производството на полупроводникови електронни компоненти. Седалището на TSMC се намира в Технологичния парк на град Синчжу (Тайван), където се произвежда по-голяма част от електрониката в света.

Мениджърът посочи, че чипът ще се произвежда в TSMC, а оттам няколко фабрики в Европа и Китай ще довършват производството и пакетирането.

На въпроса „Застрашена ли е глобалната конкурентоспособност на ЕС“, Димитров потвърди, че Евросъюзът изостава като инвестиции и технологични иновации. Той смята, че все повече се засилва конкуренцията между САЩ и Китай, а „Европейският съюз стои малко встрани от това и няма преки начини, които да подпомогнат местните компании“.

Димитров даде пример с Китай, където инвеститор е държавата. „Тя отпуска средства, за да се създаде фабрика, но условието е следното – в рамките на десет години под формата на данъци собственикът на фабриката трябва да възстанови сумата, която е инвестирана, плюс някаква лихва, обясни той. – Това дава възможност на всеки да създаде това, което може и да го развива по доста по-олекотен начин, защото държавата помага.”

*Този материал не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още