IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров: "Алтерко" проучва преместване на производството от Китай във Виетнам и България

Наблюдава се десетократно завишен интерес към умните уреди на компанията за измерване на потреблението, съобщи изпълнителният ѝ директор

17:01 | 28.09.22 г. 1

"В България скоро отново имахме тестово производство. Но голямата възможност е Виетнам с цел по-ниска себестойност на продукцията и по-лесна логистика като близка държава с Китай", обясни той.

Димитров посочи, че отворената политика и ниската цена на труда във Виетнам са привлекли редица големи компании, като дори китайски производители се изнасят, за да се защитят от евентуални бъдещи санкции.

"Сформира се една доста добра бизнес среда и има необходимите помощи от правителството, улеснен начин за стартиране на бизнес, посочи мениджърът. – Цената на работната ръка в България е много по-висока от Виетнам, пазарът на труда тук е пренаситен и има глад на кадри във всяка една сфера, което повишава цената на труда и цената на производството.“

Според него за бизнеса е важно да има гъвкавост. „В държава тип Китай или Виетнам можеш да увеличиш двойно производството в рамките на три-четири месеца, защото имаш необходимата работна ръка и бази, с които да го направиш“, даде пример Димитров и потвърди, че за съжаление това в България е невъзможно.

По думите му въпреки затварянето по време на пандемията Китай е реагирал много по-добре за възстановяване на производството и доставките на "Алтерко", отколкото България.

За "Алтерко" основно предизвикателство остават доставките на чипове и компоненти, където все още има проблеми при европейските и американските производители, докато компаниите в Китай са успели да излязат от спада.

В коментар за енергийната криза в Европа и мерките за намаляване на потреблението на ток Димитров каза, че се наблюдава десетократно завишен интерес към умните уреди за измерване на потреблението на "Алтерко", като потребителите все повече ги търсят с цел намаляване на консумацията си.

Според него трябва много по-добре да се обяснява на потребителите как точно да пестят енергия и че употребата на смартустройства би им позволило да наблюдават консумацията си в реално време и да могат да реагират на момента, а не след като получат сметките си за ток.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Димитров съобщи, че година след двойното листване на борсата във Франкфурт интересът на германски инвеститори към "Алтерко" расте. „Въпреки че резултатите на компанията ще бъдат "над плана", засега няма планове за набиране на нов капитал през следващите месеци заради настоящото развитие на световните пазари и проблемите на всички технологични компании“, посочи мениджърът.

Той обясни, че първоначалната цел на диверсификацията на веригата на доставки и деглобализацията не е да се удари икономически Китай, а да се намали значението на страната за доставките.

"Няма как деглобализацията да не оскъпи стоките и продуктите. Смяната на веригата на доставки ще предизвика оскъпяване на суровините и няма как да няма допълнително повишаване на цените на стоките“, смята Димитров.

Той е на мнение, че ерата на евтини продукти с добро качество приключва. „Но дали просто ще се пренаредят нещата и ще остане тази глобализация не е сигурно – може би ще има някакво междинно положение", очаква мениджърът.

Започна ли деглобализацията за бизнеса с намаляване на зависимостта от доставките от Китай? Има ли отлив и пренасочване на външни инвестиции от Китай? Как ще повлияе евентуално изключване на Китай от световната финансова и икономическа система заради нарушаване на санкциите срещу Русия или действия срещу Тайван?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Сме-хурко, баш във Франкфурт ви лъсна голия май-мун-ски за-дни-к :)На историческо дъно сте, вече дори най-глу-павите ви разпродават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още