IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm иска да набере до 4,87 млрд. долара от IPO-то си

По-рано се очакваше компанията да генерира два пъти по-голяма сума

10:15 | 06.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дизайнерът на чипове Arm Holdings, който е собственост на SoftBank, планира да небере до 4,87 млрд. долара в рамките на дългоочакваното си първично публично предлагане. Това показва по-малки амбиции за IPO-то, което по-рано се очакваше да генерира приблизително два пъти по-голяма сума, пише Bloomberg.

Arm ще предложи 95,5 млн. американски депозитарни разписки за 47 до 51 долара всяка, съобщи компанията в документи, подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Листването ще оцени Arm на 54,5 млрд. долара в горната част на диапазона, показват изчисления на Bloomberg. Поемателите имат опция да купят до 7 млн. допълнителни акции.

Въпреки че Arm по-рано искаше да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара, тази цел е понижена, защото SoftBank реши да придобие 25% дял, притежаван от нейния Vision Fund, а след това да задържи по-голямата част от книжата на компанията. След IPO-то SoftBank все още ще контролира около 90% от акциите на Arm, разкриват документите.

Дори и в долната част на очаквания диапазон, IPO-то все още ще бъде най-голямото в света за тази година, изпреварвайки листването за 4,37 млрд. долара на Kenvue, която се отдели от Johnson & Johnson. Първичното публично предлагане на Arm може да бъде катализатор за IPO-тата на десетки други технологични стартъпи и компании, чиито планове да станат публични в САЩ бяха в застой по време на най-голямата суша на пазара на IPO-та след финансовата криза през 2009 г.

Компанията за онлайн поръчки и доставки на хранителни продукти Instacart, доставчикът на решения за маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo, базираният във Виетнам интернет стартъп VNG и производителят на обувки Birkenstock са сред онези, които вече подадоха проспекти за IPO или се насочват към тази крачка.

Arm, която е ключова част от веригата на доставки на чипове, по-рано очакваше да бъде оценена на между 60 млрд. и 70 млрд. долара в рамките на първичното си публично предлагане. Трансакцията с Vision Fund оцени Arm на повече от 64 млрд. долара, показват документите на гиганта.

Компанията може да набере повече или по-малко средства, като това зависи от търсенето на инвеститорите и от нейното роудшоу. Arm обмисля да определи цената на акциите си на 13 септември, а търгуването им да започне на следващия ден.

Десет от клиентите на Arm – включително Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices, Google, Intel, MediaTek, TSMC, Synopsys и Cadence Design Systems – се съгласиха да бъдат ключови инвеститори в предлагането, като изразиха интерес към закупуването на акции за 735 млн. долара. Председателят на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Марк Лиу каза пред репортери в Тайпе, че производителят на чипове все още обмисля инвестиция и ще вземе окончателно решение тази седмица.

Освен това Arm удължи дългосрочното си споразумение с Apple, така че договорът им ще продължи след 2040 г., показват документите. Ходът ще продължи „нашите дългосрочни отношения на сътрудничество с Apple и достъпа на Apple до архитектурата на Arm”, казва дизайнерът на чипове.

Споразумението показва ангажимент към Arm от една от най-големите технологични компании в света в момент, когато други клиенти проявяват интерес към конкурентен стандарт. Qualcomm, NXP Semiconductors и други производители на чипове разработват технология, наречена RISC-V, която може да намали зависимостта на индустрията от Arm.

Листването на Arm се води от Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group, като под тях има 24 други поематели. Гигантът планира да промени името си на „Arm Holdings” преди да започне да се търгува на Nasdaq под символа ARM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още