IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Георгиев: Време е пакети от държавни компании да се листнат на борсата

Изпращаме най-успешния август от поне едно десетилетие насам, коментира резултатите на БФБ ръководителят на "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

16:39 | 01.09.23 г.

Държавните институции трябва да качат компании на борсата. Крайно време е да видим миноритарни пакети от енергийни или транспортни компании да се търгуват на Българската фондова борса. Чрез листването на компании ще влязат свежи пари в държавния бюджет, но и управлението на тези предприятия ще бъде прозрачно, тъй като компаниите ще са длъжни да публикуват отчети и дейността им ще бъде следена ежедневно. Това мнение изрази в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник "ЕЛАНА Трейдинг".

По думите му изпращаме най-интересното лято на нашия пазар за последните 15 години. „В момента оптимизмът е много силен, а основната причина за това са акциите на ''Шелли груп'', които твърдо и необратимо се наложиха като най-търгуваните. Само през август ръстът на акциите е с над 40% и компанията отбелязва шеста поредна възходяща седмица.

''За това спомагат много фактори. От една страна, има търсене на акции от инвеститори в Германия, защото компанията е листната там. От друга, в България и индивидуалните инвеститори, а и някои институционални, продължават да бъдат активни. Освен ''Шелли груп'', интересът на акциите на ''Софарма'' също е много голям. Предстоят интересни събития през септември с акциите на ''Софарма'' и целият този приток на свежи пари към борсата се прехвърля и към някои други компании“, посочи Георгиев.

Той потвърди, че изпращаме „най-успешния август от поне едно десетилетие насам“. Инвестиционният консултант съобщи, че има проявен интерес както от големи компании, които да се листнат да големия регулиран пазар, така и от по-малки компании. Той обаче изтъкна, че предприятията трябва да са наясно, че само такива с успешни бизнес модели, добри перспективи и с правилно управление ще успеят да привлекат капитал.

Какви са причините за разпродажби на китайските борси през август и спад на китайските индекси? Ще окажат ли влияние проблемите от строителството на китайския пазар и  затрудненията в сектора на недвижимите имоти на чуждестранните инвеститори? Каква е задлъжнялостта в Китай и защо държавата не може да с позволи да налива пари в икономиката? Кои ще са новите звезди на борсовите пазари? Защо в следващите години ще говорим повече за Индия, отколкото за Китай?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още