IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Искът за геноцид срещу Израел се възприема като иск срещу двойните стандарти на Запада

Къде да се търси дългосрочно решение на палестинския въпрос, коментира директорът на Института за икономика и международни отношения

15:22 | 17.01.24 г. 4

Западът остава все повече в изолация по отношение на позицията по конфликта в Ивицата Газа. Това пролича и през призмата на иска, който Южна Африка подаде за геноцид в международния съд на ООН срещу Израел. Искът на практика беше подкрепен от повечето държави от Глобалния юг и дори в Европа започва да се коментира като иск срещу Запада за нашите двойни стандарти. Този коментар в предаването  "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Международният анализатор напомни, че някои страни от ЕС не подкрепят ударите на САЩ и Великобритания срещу хутите и Европейският съюз подготвя собствена военна операция в Червено море, която ще се концентрира върху корабоплаването, без да се нанасят удари по териториите на други държави.

Любомир Кючуков обясни, че Израел „доминира военно в тази война, но все повече губи политически“.

„Иран и САЩ правят всичко възможно да не се стигне до пряк конфликт между тях, но рискът от ескалация в Близкия изток остава изключително висок. Кризата с корабоплаването и атаките на хутите в Червено море е функция на войната между Израел и "Хамас" в Газа. Докато не бъде намерено дългосрочно решение на палестинския въпрос, не може да се очаква дългосрочна стабилност“, предупреди международният анализатор. Той е на мнение, че конфликтът в Близкия изток успя да обедини и арабския, и ислямския свят, като противоречията между сунити и шиити, Иран и Саудитска Арабия минаха на втори план.

Кючуков смята, че единственото работещо решение би било създаването на отделна палестинска държава, а настоящата хуманитарна криза може да даде тласък на процеса. „Посоката е само тази – дали ще се стигне дотам, е трудно да се каже. Проблемът е, че ако сега не се стигне дотам, това ще се възпроизвежда периодично“, предупреди той.

Според него ООН може да бъде посредник в такива разговори или държава като Норвегия, която вече е имала своята роля в региона с Договорите от Осло. По думите му нещата не са толкова ясни – израелският премиер Бенямин Нетаняху ще трябва да се защитава след края на войната и вече е неудобен дори за САЩ, а Палестинската автономна власт в Западния бряг е силно компрометирана и няма влияние в Газа. „Израел вече заяви, че няма да управлява Газа след войната и унищожаването на "Хамас" ще остави политически вакуум“, очаква Кючуков.

Тласкат ли към националистическите идеи проблемите в западните общества? Върна ли си Москва инициативата във войната след неуспешната контраофанзива на Украйна в края на 2023 година? Как ще се отрази на глобалната политика евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 16
Импeраторът
преди 3 месеца
Още малко да има геноцид срещу рашистите, които умират в Украйна от български снаряди не искате ли :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
iceto
преди 3 месеца
нямат край тияЛюбомир Кючуков беше разкрит като сътрудник на РУ-ГЩ на БНА (военното разузнаване) от комисията по досиетата през декември 2010 г. Той е вербуван за агент през 1983 г. под псевдонима Николай от РУ-ГЩ, отдел V Гърция. Досието му е запазено в 1 том и съдържа 81 листа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
iceto
преди 3 месеца
да, иск подаден от водещата демокрация ЮАР, с цел текущото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
sssaaa
преди 3 месеца
Двойните стандарти в ХАГА са видни и ясни на всички. Това което се случва в Газа определено е Геноцид, но тези така наречение "Демократични страни" или "Колективния Запад" не вземат отношение, а нещо повече - дори го подкрепят кой гласно, кой не гласно! Защо няма Коридор за Бежанци от Газа? Защо се бомбят Училища, Болници и цивилни жилищни квартали без причина? Всичко се руши до основи наред, дори там да няма от терористите, които търсят. Не мога да нарека това Демокрация и Правда, а отмъщение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още