IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели и кой ще загуби от разделянето на ТikTok

Гиганти в гейминг индустрията имат интерес към платформата – Blizzard поглежда към придобиването на TikTok, коментира Ален Попович

17:57 | 14.03.24 г.

Разделяне на ТikTok ще облагодетелства други платформи като Instagram на Meta, а най-много ще пострадат потребителите. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ален Попович, изпълнителен директор на дигиталната агенция Connect Me.

Той смята, че заради политическия натиск видео платформата TikTok ще бъде забранена в САЩ и очаква Сенатът да последва решението на Камарата на представителите, която вече одобри законопроекта.

„Официалните опасения са, че Пекин има достъп до данните на американските потребители чрез собственика на приложението – ByteDance, но TikTok вече доброволно и на цената на няколко милиарда долара отдели тези данни в сървъри на Oracle. Това обаче не се оказа достатъчно“, коментира Попович.

Според него възможно е да се пристъпи към някаква продажба, но по думите му това не означава, че китайското правителство няма да блокира тази сделка.

„Meta и Facebook ще бъдат на масата за преговорите. Гиганти в гейминг индустрията също имат интерес. Blizzard също поглежда към придобиването на TikTok", посочи мениджърът.

Той напомни, че по-рано през седмицата се появи информация, че Боби Котик, бивш главен изпълнителен директор на издателя на видеоигри Activision, е изразил интерес пред съоснователя на ByteDance Джан Имин. „Според хора, запознати със ситуацията, Котик е споменал идеята за партньорство за закупуване на TikTok на маса от хора, включително главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. OpenAI може да използва TikTok, за да помогне в обучението на своите AI модели“, обясни Попович.

Той отбеляза, че опасенията за националната сигурност, които САЩ изтъкват, са основателни, тъй като с TikTok можеш да следиш всичко, по подобен начин на Google и Facebook.

„Тази поправка, която влиза, става по-притеснителна не само заради принудителното разделяне, а и за списък от страни, в които всеки уебсайт и приложение може да бъде санкционирано и принудително разделено в бъдеще. Така всяко приложение, което постигне мащаба на TikTok, може да бъде атакувано от правителството на САЩ“, коментира Попович.

Той напомни, че Китай отдавна забранява или силно ограничава достъпа на американски компании като Meta и Google до своя пазар, така че действията срещу TikTok са вид ответна реакция, като така само се ограничава свободата на потребителите в интернет.

Ще пострадат ли малките бизнеси в САЩ, които използват платформата TikTok? Ще последва ли Европа забраната в САЩ? Това може да разберете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още