IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли неизгодният договор с Гърция за водна компенсация?

На 9 юни изтича 60-годишната следвоенна спогодба, по която осигуряваме по 186 млн. куб. м годишно води от река Арда, предупреди Асен Личев, бивш министър на околната среда

07:33 | 19.04.24 г. 1

Ако не защити националните си интереси, България ще бъде принудена да сключи неизгоден договор с Гърция за водна компенсация. На 9 юни изтича компенсационната спогодба, според която, като загубили Втората световна война сме задължени да осигуряваме по 186 млн. куб. м годишно води от река Арда. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на околната среда и водите Асен Личев.

Той обясни, че изтича 60-годишната следвоенна спогодба между България и Гърция за водна компенсация, по която сме погасили нашите задължения, но „гърците правят всичко възможно да ни „впримчат“ с нова спогодба, като ни задължат още години наред да им доставяме вода".

„Ако имахме готови планове за управление на Арда и Марица, те би трябвало съгласно Директивата за водите, която е действащият стратегически документ за ЕС, да са съгласувани с Гърция и това е предостатъчно, за да има добросъседски отношения в областта на водите. Не са необходими никакви договори“, коментира Личев.

Бившият министър на околната среда се притеснява, че политиците ще сключат договор, който ще навреди на интересите на България, особено с оглед по-силните международни позиции на Гърция.

Асен Личев съобщи и за друг проблем – България е единствената страна в ЕС, която няма утвърдени планове за управление на речните басейни за периода 2022-2027 г. Плановете включват мерките за управление на водите като стратегически ресурс на страната и се приемат от Министерския съвет. Планът за настоящия период бе публикуван за общественото обсъждане едва в края на март тази година.

„Ситуацията с Плана за управление на риска от наводнения е подобна – аварийните планове не са готови, общините нямат официални данни за заливаемите зони и не могат да се подготвят“, посочи Личев. И обясни, че тези планове се актуализират на всеки шест години, за да вземат предвид промените в природните условия.

Той е убеден, че на практика нито една община няма такъв утвърден план. „Това означава, че нито една община не може да се подготви да реагира, когато има официално предупреждение за опасност от наводнения“, смята Асен Личев. И добави, че общините нямат и актуална информация за състоянието на речните корита на тяхната територия, както и за язовирите.

Как трябва да се управляват водните ресурси на България на фона на климатичните промени и енергийния преход? Има ли законодателство, което да свърже производството на ток от Дунав? Ще бъде ли засегната страната ни от „водния стрес“ на Европа? Успява ли България да не разхищава прясна вода? Как ще се спре загубата на водния ресурс и защо се пречистват отпадни води, вместо да се инвестира в инфраструктура, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 седмица
Нищо фатално не се случило. България по стара традиция ще загуби и следващата задаваща се война, а хитрите византийци пак ще измислят как да са с победителите, така че компенсациите могат спокойно да продължават. Те и сърбите няма да пропуснат да си поискат своето. С Бойко и Шиши, Христо, Кирил и Асен и новата им Конституция нищо не може да ни уплаши! Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още