IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

51 договора за енергийна ефективност се финансират от Плана за възстановяване

По проекти за „Екологосъобразна мобилност“ общините ще закупят превозни средства с нулеви емисии, ще изградят зарядни станции и ще направят велоалеи

16:44 | 08.04.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До момента са сключени 51 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни и публични сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е отговорната структура за изпълнението на процедурите.

Подписани са първите 13 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради с безвъзмездна финансова помощ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за близо 18 млн. лв. В резултат от инвестицията обитателите на 738 самостоятелни обекта в тези сгради с обща разгъната застроена площ 69 096 кв. м ще живеят в по-топли и комфортни за обитаване домове.

Договорите са сключени с Община Свищов, която е първата подала проектни предложения по Етап I на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Местната администрация скоро ще подпише договори с одобрените блокове.

След санирането енергийните характеристики на блоковете ще бъдат подобрени и те ще достигнат клас на енергопотребление „В“, при който се постига 30% спестяване на първична енергия за всеки обект в тях, намаляват се емисиите на парникови газове, с 30% се спестява първичната енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд.

От МРРБ напомнят, че 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени над 1,128 млрд. лева.

Подадените проекти по Етап II на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, срокът за кандидатстване по която изтече на 28 март, в момента се разглеждат от комисия в МРРБ.

Отделно, със средства от Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени 292 предложения в страната по процедурата за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд. От тях 139 са за административни сгради, 112 са за сгради за култура и 41 са за сгради за спорт за общо 409 млн. лева.

Предложения за саниране за публични сгради са подадени от 131 общини, 20 държавни и областни администрации, 10 районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението“, районни управления към МВР, читалища, опери, библиотеки, културни центрове, художествени галерии, многофункционални спортни зали, стадиони, басейни.

Вече са подписани 26 договора на стойност над 52,351 млн. лв., от които 45 млн. лв. са безвъзмездните средства по Плана за възстановяване и устойчивост, а над 7,26 млрд. лв. е съфинансиране от страна на кандидатите.

Други 47 договора са изпратени за подпис от страна на кандидата за саниране, след което ще влязат в сила. Предстои това да бъде направено и за други 79 проекта. Изпратени са и 40 покани за представяне на документи от кандидатите. Подготвени са договори за финансиране на още 95 обекта.

Българската академия на науките вече работи по сключените 12 договора за 35,8 млн. лева безвъзмездни средства по процедурата за повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на БАН по Плана за възстановяване от Механизма за възстановяване и устойчивост.

За 15-те одобрени проекта по процедурата „Екологосъобразна мобилност“, която също се управлява от МРРБ, са изпратени покани за представяне на документи от кандидатите, след което ще се пристъпи към сключване на подготвените договори за съфинансиране от НПВУ. Те са на обща стойност 98,4 млн. лв. Почти 28 млн. лв. е собственият принос на общините. Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции.

В седем общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще се разработят и актуализират генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти с изграждането на 30 км велоалеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още