IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 98 млн. лв. в екотранспорт по Плана за възстановяване

Ще бъдат финансирани 15 предложения за изпълнение на инвестиции за екологосъобразна мобилност

12:09 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Петнадесет предложения за изпълнение на инвестиции за екологосъобразна мобилност на обща стойност 98,4 млн. лв. ще бъдат финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Средства ще получат всички общини, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници. Това стана известно, след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата "Екологосъобразна мобилност", съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Почти 28 млн. лв. е собственият принос на общините. Той ще бъде инвестиран в част от дейностите, заложени в предложенията. Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции. В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат разработени или актуализирани Генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти, вкл. ще бъдат изградени почти 30 км велоалеи.

Допустимите за финансиране дейности включват доставка на нови превозни средства с нулеви емисии, зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт, включително изпълнение на съпътстващи мерки за осигуряване на зарядните станции, разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи, изпълнение на инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, разработване/актуализиране на Генерални планове за организация на движението.  

Изпълнението на проектите има за цел да допринесе за устойчивата градска мобилност чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи, създаване на обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, което ще доведе до спестяване на публичен ресурс; реализиране на ефективна свързаност между градските и селските райони.

Проектите, които получават финансиране, са на следните общини:

·     Община Казанлък, в партньорство с Община Павел Баня, 

·     Община Айтос в партньорство с Община Карнобат, 

·     Община Асеновград в партньорство с Община Садово, 

·     Община Пазаржик в партньорство с Община Пещера, 

·     Община Габрово в партньорство с Община Севлиево,  

·     Община Враца в партньорство с Община Монтана, 

·     Община Велинград в партньорство с Община Ракитово,  

·     Община Сливен в партньорство с Община Ямбол,

·     Община Ловеч в партньорство с Община Троян, 

·     Община Самоков в партньорство с Община Ихтиман, 

·     Община Хасково в партньорство с Община Свиленград и Община Харманли, 

·     Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, 

·     Община Петрич в партньорство с Община Сандански и Община Ботевград, 

·     Община Шумен в партньорство с Община Търговище, 

·     Община Перник в партньорство с Община Брезник.

В началото на октомври миналата година от министерството съобщиха, че 16 общини и техни партньори в страната кандидатстват за осигуряване на екологични превозни средства за градски и междуселищен превоз на пътници и подобряване на инфраструктурата. Проектите са на стойност 107 млн. лв. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата "Екологосъобразна мобилност" по Плана за възстановяване и устойчивост. Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 октомври 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още