IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да си позволим да забавим Зелената сделка?

ББР ще има програма за физически лица, които искат да заменят остарели отоплителни уреди с ВЕИ

12:37 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Какво бъдеще очаква Зелената сделка на фона на очакванията, че след изборите за Европейски парламент може да има промяна в основните политики на ЕС, коментираха участниците в специализирания форум Energy of Tomorrow, организиран от Investor.bg.

Цанко Арабаджиев от Българска банка за развитие (ББР) беше категоричен, че нямаме особен избор и е нужна радикална промяна за начина, по който се потребяват ресурсите. "Всеки месец чуваме как това е най-горещият месец в историята на измерванията и не можем да си позволим да забавим нещата", обясни той и допълни, че целите даже трябва да бъдат завишени.

Александър Захариев, SUNOTEC Group, Снимка: Investor Media Group Александър Захариев, SUNOTEC Group, Снимка: Investor Media Group

Според Александър Захариев, директор "Стратегическо развитие" в Sunotec Group, най-големият стимул за зелената трансфрмация е икономическият, обръщайки внимание на прехода в Африка, който тепърва предстои. Според експерта африканските държави, както и части от Азия трябва да бъдат подпомогнати от западния свят в процеса по декарбонизация. Той отбеляза още, че светът като цяло върви към електрификация, защото тя води до спестявания на енергия.

Огромна част от енергията се разхищава, съгласи се и Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Shelly Group. Той отбеляза, че част от дейностите на компанията са свързани с анализи на енергийното потребление на потребителите. На тяхна база след това се изготвят предложения за енергийна ефективност и автоматизация на процесите. "За да бъде постигнато голямо енергийно спестяване, процесите трябва да бъдат автоматизирани", допълни той.

Тези анализи могат да помогнат и на домакинствата - например оценявайки колко и какъв вид соларни панели са ефективни за покриване на техните енергийни нужди. Интересът към такива услуги в България тепърва предстои да се развие, защото цената на електроенергията дори и за бизнеса у нас е по-ниска спрямо Западна Европа.

Димитър Димитров, Shelly Group, Снимка: Investor Media Group Димитър Димитров, Shelly Group, Снимка: Investor Media Group

Битовите потребители тепърва ще имат нова роля в енергийната система. Те могат вече да не бъдат единствено потребители, но и производители на електроенергия и тепърва ще обръщат внимание на околната среда. Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Цанко Арабаджиев анонсира по време на събитието нова програма, насочена към битовите потребители - 30 хил. домакинства ще получат възможност да заменят остарели уреди за отопление с твърди горива с ВЕИ-системи. Схемата предвижда финансирането на тази мярка през търговските банки, а гаранциите ще бъдат поети от ББР.

"Идеята ни не е да се конкурираме с търговските банки - ние не можем да привличаме депозити на гражданите и затова нашите ресурси са по-скъпи и ограничени", каза Арабаджиев, но допълни, че в други отношения, например самоучастие в проекта или отпускане на гаранции, банката е много по-гъвкава.

За ББР енергийната ефективност, рециклирането на ресурсите, намаляване на енергоемкостта са водещи - всеки четвърти проект в портфейла вече е зелен, коментира директорът на банката. Най-популярните проекти са соларните централи, което е породено основно от лимита на кредитирането - до 5 млн. лева на проект. Цанко Арабаджиев, ББР. Снимка: Investor Media Group Цанко Арабаджиев, ББР. Снимка: Investor Media Group

За големите в индустрията модернизацията може да донесе съществено енергийно спестяване, разказа Бисер Цолов от "Аурубис България". "Основната цел на модернизацията, която започнахме през 2015-2016 година е енергийна ефективност и въвеждането на нови технологии", каза той и посочи, че смяната на силовите трансформатори, което е почти приключило, пести големи количества електроенергия. Новите съоръжения имат под 1% загуби при трансформация спрямо 8-9% при старите маслени трансформатори.

Подменя се и осветлението с LED, което се изплаща за по-малко от две години, допълни Цолов.

Рециклиране на ресурсите

Една от големите въпросителни за ВЕИ-сектора в последните години е рециклирането - старите соларни панели могат да генерират огромни количества отпадъци. Българският бизнес скоро ще се изправи пред този проблем, каза Захариев. Той припомни, че част от инвестициите са направени в периода 2008-2011 година, а днес соларните панели са много по-ефективни и трябва да бъдат подменени.

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Има ефективни решения за самите панели, но не и за всички части от фотоволтаичните паркове, допълни още експертът. Според него много по-сложни стоят нещата с батериите например.

"Темата неизбежно върви ръка за ръка с инвестициите за зелен бизнес", допълни още Захариев.

Генерален партньор на Energy of Tomorrow е ACT. Основни партньори са КЕР ТОКИ ПАУЪР, Електрохолд, SUNOTEC, Аурубис България, А1 България, Главболгарстрой и Shelly Group.

Събитието се организира с подкрепата на Индустриален Холдинг България, МЕТ Енерджи Трейдинг България, АмонРа Енерджи АД, „Рашев и Ко“, Електроенергийния системен оператор, Евклипс Енерджи, Devin, LATE CAFÉ & ROASTERY, Винарна Ловико Сухиндол, White Bite Catering и J Point Group.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO), Българска финтех асоциация, Френско-българската търговска и индустриална камара, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори на Energy of Tomorrow са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal, Money.bg и HiComm.

Още новини от форума

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още