IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Томов: Aвтомобилният пазар у нас може да надхвърли 50 хил. нови коли тази година

Има спад на продажбите на електрическите автомобили и плъг-ин хибриди в Европа, посочи водещият на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR

11:34 | 19.04.24 г.

2024 г. вероятно ще е най-силната година в историята на българския автомобилен пазар и ще се прехвърли границата от 50 хил. регистрирани нови автомобила, поставена през 2008 г. Тази прогноза в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

„Настроението при дилърите е добро, като продажбите са на цени доста над нивата преди Covid“, посочи анализаторът на автомобилния пазар.

Томов коментира, че България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС от началото на годината, като през март са регистрирани почти 4 хиляди нови коли, което е ръст от 29% на годишна база. И обясни, че основните причини за този огромен ръст, видим в данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), са малкият размер на пазара и съответно ниската база, както и забавените доставки на поръчани година по-рано автомобили.

"Сега идва моментът, в който дилърите в България могат да изпълнят натрупаните през последните години поръчки. Другият фактор, който се подкрепя от наблюдения върху други сфери на икономиката, е, че в момента потреблението е на високо ниво. Немалка част от хората разполагат със средства", подчерта Константин Томов.

Той отбеляза, че все още има проблеми с доставките, особено в Европа, където се чувства недостига на ремаркета за превоз на автомобили. „Много дилъри не успяват да докарат колите до магазините, а притокът на китайски автомобили превръща пристанищата на Европа в паркинги“, разкри експертът.

По думите на Томов България не насърчава навлизането на електромобилите. Той смята, че такива колебания вече има и в целия Европейски съюз, особено на фона на премахването на стимулите за EV в големи пазари като Германия. „Има спад на продажбите на ЕV в Европа с 11,3%, на плъг-ин хибриди с 6,5%, като само хибридите отбелязват ръст от 12%“, даде данни за пазара експертът.

Томов е на мнение, че има известно отдръпване на реториката на политиците за неизбежността на електромобилите, което се отразява на потребителите. И прогнозира, че следващите една-две години ще сме свидетели на известно охлаждане на ентусиазма.

Започна ли ценова война при електрическите превозни средства? Повече за пазара на автомобили в Европа и как се представя Tesla на европейския пазар може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още