IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви размествания се очакват на пазара на електромобили в световен мащаб?

Европейските производители пропуснаха шанса си да се наложат като лидери в електромобилността, смята Илия Левков

20:00 | 07.03.24 г. 3

Европейските производители на автомобили изпитват трудности в адаптацията към новите тенденции в електромобилността, защото подходът им е доста консервативен, което прави адаптацията по-трудна. Необходимо е да са по-бързи в промените, защото китайската конкуренция се движи с твърде бързи темпове, а превозни средства от азиатската държава могат да се видят масово на европейските пазари.

Това коментира Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него единственият изход за европейските производители е бърза адаптация, която ако не бъде предприата, се очакват фалити. „Европейските производители трябва да бъдат доста по-гъвкави и по-адаптивни, защото инвазията е не само от Китай, тя е и от САЩ. Американските производители също не спят и действат на тема цени и качество", каза гостът в предаването.

По думите му субсидиите "малко замъглиха пазара и дадоха възможност някои да се възползват". Според Левков обаче "вече на голата поляна на конкуренцията нещата не търсят подобен тип подкрепа. Или сте добър с добри цени и добър продукт, или просто губите състезанието“.

Китайската електромобилна експанзия в Европа вече е факт, тъй като европейските производители пропуснаха своя шанс да се наложат като лидери в електромобилността, коментира Левков. По думите му китайските електромобили вече превъзхождат европейските по развитие на технологията и цена. 

"Разследването на ЕК, което ще продължи до ноември, ще доведе до намаляване на конкурентоспособността на някои производители и до размествания в световен мащаб на пазара на електромобили", прогнозира Левков. По негово мнение през 2024 г. китайските производители на автомобили ще бъдат номер едно, независимо от това какви мерки ще вземе Европейската комисия след разследването си. 

„ЕК достатъчно тромаво и бавно взема решение, така че тази година със сигурност китайския електромобилен гигант BYD и ако Xiaomi навлезе на европейския пазар ще жънат огромни успехи за разлика от другите автомобилни производители, които все още много трудно се адаптират към новите пазарни изисквания и условия.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Naemate1
преди 1 месец
Проблемът не е къде са произведени, а че са електрически ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 месец
Всъщност все едно чета брокер на имоти, които постоянно си плащат,,за да са тук. Акабализми, приказки и предания. Еее,,и някой лев от братски Китай за разпространяването им. Всъщност си има статистика и те показва 2 (ДВА)% пазарен дял на китайските щайги в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
в ЕС има 200 млн леки коли.Вероятно една на хиляда от тях е китайска.Масово се били срещали.Пресолил манджата тоз с.ульо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още