IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчни ли са по-високите данъци да накарат българина да си купи „по-чист“ автомобил?

Темата за екологията и автомобилите коментираха Борислав Цаков и Боян Рашев

11:35 | 30.01.24 г. 18
Автор - снимка
Редактор

Закупуването на по-нови и чисти автомобили няма да стане с натиск отгоре, а само ако това се превърне в по-изгоден вариант за българина, така че той да съпоставя измеренията на един нов екологичен автомобил и стария си. В момента старият му е по-изгоден. Това мнение пред Bulgaria ON AIR изказа председателят на „Прес-авто клуб" Борислав Цаков след информацията за проект на изцяло нов закон за насърчаването на електрическата мобилност, подготвен от Министерството на иновациите и растежа.

Възможно е това да оскъпи с близо 80% данъка за старите автомобили.

„Ситуацията е добре позната от векове. Извадена е една голяма тояга и един малък морков и те трябва да сработят едновременно, за да доведат до конкретен резултат. Тази тояга само изглежда голяма. Един данък на 20-годишен автомобил с мощност 140 конски сили например, регистриран в София, би струвал около 170 лв. по калкулатора в момента. За един чисто нов автомобил, до 5 години, с по-висок екологичен клас, се оказва, че данъкът му ще е същият", направи сравнение Цаков.

Според експерта по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев качеството на въздуха е луксозна стока.

„Хората искат да си купят нова кола. Ако могат, ще си купят. Няма нужда някой да ги стимулира. Нови коли се карат там, където хората имат пари. Няма желаещи да карат стари автомобили и да замърсяват. България има ясна система за това на пътя да няма неизправни замърсяващи автомобили и това са годишните технически прегледи. Ако това работи, няма да имаме много замърсяващи коли“, посочи той.

По думите му големият проблем са неизправните автомобили. „Механизмите, които имаме, трябва да се впрегнат и да работят наистина, тогава да мислим как да откраднем повече пари от хората, защото държавата това мисли", заяви Рашев.

Цаков подчерта, че проблемът със старите автомобили е не толкова в движението, а в ниските разходи за притежаването на такъв автомобил,.

„В Испания годишният данък е малко над 1000 евро, в Белгия отива над 2500 евро. Ако това е данъкът в България, хората ще трябва да се освободят от автомобила. Всички промени в световен мащаб целят да ни свалят от автомобилите. Ние сме с много стар автопарк. Средната възраст може би вече е прескочила 20 години. Проблемът в България е, че старите автомобили, които си представяме, че отпадат, не отпадат. Биват продадени на друг", обясни председателят на "Прес-авто клуб".

Рашев е на мнение, че трябва да се направи възможно българинът да може да си позволи от пет до десетгодишни коли. Той даде пример и как може да стане това: „Може да се направи чрез данъци. Сега искат да въведат такса за продажба на всяка стара кола. Една 5-10-годишна кола от българска гледна точка е нова".

Експертът не вижда ефект от въвеждането на „Зелената зона" в центъра на София. „Вместо човекът да мине 3 км през центъра, той заобикаля 15 км около центъра", смята Рашев.

Борислав Цаков отбеляза, че българинът живее все по-добре въпреки оплакванията, но много хора си позволяват да си купят 10-12-годишни коли, които струват 10-ина хиляди лева. „Разходът не е само покупката на автомобила. Автомобилът е по-изгоден, когато се купува и гледа в 5-годишен срок", посочи той и допълни, че вече чакането за нов автомобил не е толкова голямо и автомобили има.

Рашев смята, че по-малкият проблем на София са автомобилите, по-голям е отоплението на дърва и въглища. "Автомобилите се подменят и въздухът става все по-чист", добави той.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
До коментарите по-долу: https://eso.bg/ Може да погледнете стрелкичката за вноса от Турция :) Айде честито, скоро може и повече да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: doba човек съм... по някога взимам и лошя пример! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 2 месеца
До: khao 'До: doba Взимам пример от теб' доживях да видя, че взимаш пример от мен :) Малко по малко... 'До: doba иначе е очевадно че го правят за пари' Второ ++ от мен, МашАллах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: zelka007 кво да правиш...даскалски син... орисан съм да образовам неуките! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 2 месеца
До: khao ... пенциата пише да не заспи , регистрира участие ... ти па чак му се и върза да пишеш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: doba иначе е очевадно че го правят за пари, има поне 5 проблема дето първо трябва да се решът зада се изчисти въздуга и чак тогава данъците може и да изиграят някаква роля... по добре е да не дават пример с Белгия и Испания.. щото там не спират по калта,а улиците им не са 50 нюанса сиво и на гърбици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: doba Взимам пример от теб :D Поне питай нормален въпрос и може и да ти отговори някой. Голф се произвежда от 50+ години. Та за кой Голф иде реч, от кое десетилетие, на кой век? ... 1,2,3,4,5,6,7,8 ??? ... и кое е това SVU дето е 3 тона, че такива поне в София съм виждал 1-2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 2 месеца
До: khao, не отговаряш на въпроса... То и можеш ли, ***КОЙ знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: doba не им ги давай и гласувай за тоя дето обещае че можеме да цапаме и смрадим на воля! Ще те подкрепя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
doba
преди 2 месеца
Така и ни***КОЙ не каза как един Голф с двигател 1.3 на газ цапа повече от един SUV 3 тона/300кс на нафта?.. Цялата работа е да се взимат едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още