IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите остават в стачна готовност

В мините в цяла Югозападна България се подготвят или вече са започнали драстични съкращения, твърдят от бранша

16:23 | 18.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От сектора са категорични, че миньорите трябва да работят в по-безопасна работна среда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От сектора са категорични, че миньорите трябва да работят в по-безопасна работна среда. Снимка: Ройтерс

В деня на миньора синдикалните организации в сектора предупредиха, че стачната готовност остава. По време на националното честване на професионалния празник в София от бранша заявиха, че са недоволни от масовите съкращение и настояват за реална изкупна цена на въглищата, предаде Bulgaria on Air.

В мините в цяла Югозападна България се подготвят или вече са започнали драстични съкращения, намаляват се и заплатите, твърдят представители на бранша. В близките месеци се очаква работните места в сектора да се свият с 20%, с толкова по-ниско ще е и заплащането, съобщиха  синдикатите, които предупредиха и за опасност от по-висока цена на тока и парното. 



От сектора са категорични, че миньорите трябва да работят в по-безопасна работна среда, за да се избегнат инциденти като трагедията в рудник "Ораново", която взе четири жертви. До края на  август ще бъдат предложени промени в нормативната база, с които да се гарантира повече безопасност в мините. 

„В България има мини, които са пример в световното минно производство от гледна точка на безопасност на труда, те правят всичко възможно, за да може миньорите да бъдат обезопасени. Към това трябва да се стремят всички фирми в минната индустрия“, заяви изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев. 

„Трябва контрол, но трябва и подобряване и осъвременяване на безнадеждно остарялата нормативна уредба в правилниците за безопасност  и най-вече трябва да се реши генерално въпроса от държавата за регионалните минно-спасителни служби. Най-вероятно ще стане дума да се натоварят органите, които са най-близо и присъща на тяхната работа за пожарна и аварийна безопасност към МВР“, поясни от своя страна председателят на камарата Лъчезар Цоцорков.

Синдикатите вече предупредиха, че ако не спре освобождаването на работници и не се увеличи още веднъж цената на лигнитните въглища, миньорите ще излязат на протест.

Само преди три дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев утвърди промяна на продажната цена на добиваните в „Мини Марица-изток“ ЕАД лигнитни въглища, предназначени за производство на електроенергия. От 1 септември цената на въглищата ще бъде 75 лв. за тон условно гориво. Досега тя беше 71,5 лева.

От отрасъла отчитат спад в добива на полезни изкопаеми за първото полугодие в сравнение с миналата година. Очакванията са тази тенденция да се засили с освобождаването на все повече работници. Миньорският бранш генерира 4% от БВП на страната.

През 2010 година трудовите злополуки в сектора са били 191, докато през 2012 г. те вече са 162 т.е за две години трудовите злополуки са намалели с 15%. През миналата година смъртните случаи в мините са били четири.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още