IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От КНСБ прогнозират социални бунтове до месец

Синдикатът иска 340 лв. минимална заплата най-късно от януари

17:58 | 14.09.13 г.
От КНСБ прогнозират социални бунтове до месец

Три милиона и 700 хиляди българи живеят под прага на бедност от 310 лева на месец. Това съобщи пред журналисти в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По тази причина той поиска по-ниска цена на тока, увеличаване на минималната работна заплата и спиране на практиката възрастта за пенсиониране да се увеличава. Налага се и увеличение средно с 10% на възнагражденията в другите отрасли.

Социални бунтове от следващия месец прогнозират още синдикатите от КНСБ. Пламен Димитров оцени първите първите 100 дни на кабинета Орешарски със среден 3 на релси, защото правителството не е изпълнило социалните ангажименти при актуализацията на бюджета.

"Необходимите 1 милиард лева могат да дойдат от събиране на неплатените осигуровки и прекратяване на контрабандата с безакцизни стоки", категоричен е Димитров.

От КНСБ настояват минималната работна заплата да стане 340 лева от следващия месец или най-късно от първи януари.

Според тях напрежение в момента има в "Български пощи", БДЖ и сред работниците в сектор "машиностроене". От синдиката пресметнаха, че необходимият 1 милиард лева за подобряване на социлното положение на българина може да дойде, ако се съберат неплатените осигурителни вноски на 2 милиона българи и ограничаването на контрабандата.

От синдикалната организация настояват за конкретни мерки срещу емигрирането на кадърните специалисти от всички отрасли на икономиката и прогнозират социално напрежение, ако не бъдат взети спешни мерки за справяне със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още