IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаш да напуснеш Венецуела? Само с пръстов отпечатък

Властите ще борят престъпна схема, чрез която в страната нелегално се вкарват долари, продавани с голяма печалба на черния пазар

09:32 | 08.10.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Искаш да напуснеш Венецуела? Само с пръстов отпечатък

Властите във Венецуела обмислят въвеждането на скенери за пръстови отпечатъци по летищата и границите на страната. Причината – опит да се противодейства на една от най-честите престъпни схеми, използвана от местните граждани, пише ВВС.

На венецуелците, пътуващи в чужбина, е позволено да закупуват чужда валута на по-изгодни от официалните курсове. В последно време обаче става все по-популярно само да се купуват самолетни билети, след което те да се представят на властите и да се купи евтина чужда валута.

На пътуващите се дава възможност да се купят до 3 хил. долара. Валутата, която може да бъде закупена, се превежда в кредитна карта. Често пъти самото излизане в чужбина не се осъществява, кредитната карта се праща извън страната на роднини или приятели, а парите се връщат по пощата или чрез организиран канал.

На черния пазар чуждата валута може да се продаде с близо 700% печалба, тъй като реалният курс на долара е далеч по-висок.

Често пъти самолетните билети се разпродават за месеци напред, което вдига и цената им. В същото време обаче силно расте броят на пътниците, които не се явяват за полета. Това кара властите да въведат схема с пръстови отпечатъци на терминалите, която да покаже кой в действителност е пътувал в чужбина.

В допълнение, кредитните карти на пътуващите със съдържащата се ваулта ще бъдат активирани само след реално напускане на страната.

Вижте повече за доходоносния бизнес във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
в последния написан от мен абзац има един тънък момент /допълнително обясняване на алгоритъма на скритата "манипулация в манипулацията"/ и то е в разклоняване на логическата верига СЛЕД "търсене на изключенията" с проверка дали САМИТЕ изключения не са манипулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
приемам извинението само ако не ме лъжеш , че нарочно не си ме обидил! - това много лесно ще се разбере по-скоро отколкото си мислят и най-големите скептици!А сега отговора ми на второто ти мнение:1. манипулацията никога не е относителна защото целите които пре-следва не са относителна, а са абсолютни! - преведи си го към изказаната мисъл!2. Човешката грешка /субективизма/ не е оправдание за неразбиране или изкривяване на истината /пълно, частично или не-приемане на манипулацията/, защото истината е абсолютна (СПРЯМО ХОРАТА).А за комбинираното въздействие от горните 2 фактора писах преди няколко дена и ще се повторя пак - явно спираш и ти на това поле на мислене, оставяйки РЕЗУЛТАТА да се води от субективизма:приемаш за единствено възможно САМО това, което виждаш или смяташ за реално възможно , без да търсиш истината , която може да противоречи на това което виждаш - проверката е е чрез "търсене на" изключенията противоречащи на това което приемаш за възможна истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Абе не знам ти кога и в какво си се върнал, ама снощи по новините основната тема беше раздаването на храна от Червения кръст на десетки, а може би и стотици хиляди бедстващи и заплашени от гладна горди и свободни българи!Колкото до пръстовите отпечатъци, от доста време ни ги свалят и в посолството на най-демократичната и свободна страна, и в нашите собствени паспортни служби - с каква цел, само те си знаят! Най-вероятно - с най-демократична! хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
Не съм искал да те накарам да се почувстваш обиден! И ако съм причинил дискомфорт в теб, заради първия си пост, ИЗВИНЯВАЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Това което в последствие "обясняваш", не те освобождава от обидата в първия си пост!Това че я отрече ме принуди да коментирам нея - а не това което в последствие "обясняваш"!Ще коментирам второто, когато приключи първото... Та признаваш ли си че ме обиди, или си мислиш че е било толкова сложно, че едва ли ще разбера?Все едно сега аз да довърша - "и ме обиди завоалирано, за да се направиш на интересен пред ДРУГИТЕ маймуни..." - сещаш ли се, че така кавам и на теб *** по твоя начин, който употреби срещу мен в първия си коментар???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
Пак не ме разбра! Но, простено ти е! ;)Исках да ти кажа, че определянето, кой какъв е, е спрямо собствената ти манипулативност на зрителния ъгъл, от който възприемаш истинността на реалността. Това, че ти си избрал определен ъгъл и виждаш фактологично обяснимото в подредба даваща ти според теб неманипулативна визия, а аз те виждам в определена клетка, по съвсем друг начин, не прави нито мен, нито теб ***. Това просто е въпрос на различно възприятие на битие, както вече ти писах, в зависимост от това, как когнитивно определяме реалност, на база мястото, която обитаваме в зоопарка.А забележи ти кой животински вид цитираш постоянно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
О мерси още веднъж! Ти голям самокомплимент си направи - да не те разбера :))))))))Ами хайде да се пробваме двамата да те разберем:"Винаги е хубаво, когато има умни маймуни, да врякат тщеславно на другите от клона! Трябва само да са малко по мъжествени. В смисъл да не плачат, като получат минус!"когато има умни маймуни ->Трябва само да са малко по мъжествени->да не плачат, като получат минус!понеже аз приемам (-) за неразбиране от страна на поставящия го (щото смислени отговори НЯМА!, а само поставяне на минус), то единствения тук който коментира непрекъснато (-) съм АЗ! От тук какво следва, че получаването на мисус и "плаченето" е свързано с МЕН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 10 години
Ти не ме разбра. Не говорех за теб! Въпроса беше за истината, която е някъде там, но не в конкретната манипулирана реалност. исках да ти кажа, че в Зоопарка всеки вижда и трактува манипулативността индивидуално, един вижда славейчета на всякъде, друг крокодили, трети маймуни. А всъщност е определящо е, в коя клетка стоиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
ти това ли разбра от коментара ми? - обясних манипулацията в статията как въздейства на обикновенните и умните маймуни разделно! - дадох и определени насоки за спасение от тази манипулация за останалите, чрез леко обяснение за същността на манипулацията - накъде се бута, та съответно и накъде е истината - в обратната посока разира се!Та как реши от самосебе си, правейки това, аз трябва да съм от умните маймуни?Мерси за което! Трогнат съм... наистина можеше и по-зле да е определението... изхождайки от евентуалната "маймунщина" на определящия!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Hahoto
преди 10 години
Та искам да кажа, че истината е някъде там, но не в конкретната манипулирана реалност, а въпреки нея!----------------------------------------------------------Винаги е хубаво, когато има умни маймуни, да врякат тщеславно на другите от клона! Трябва само да са малко по мъжествени. В смисъл да не плачат, като получат минус! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още