IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаш да напуснеш Венецуела? Само с пръстов отпечатък

Властите ще борят престъпна схема, чрез която в страната нелегално се вкарват долари, продавани с голяма печалба на черния пазар

09:32 | 08.10.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Искаш да напуснеш Венецуела? Само с пръстов отпечатък

Властите във Венецуела обмислят въвеждането на скенери за пръстови отпечатъци по летищата и границите на страната. Причината – опит да се противодейства на една от най-честите престъпни схеми, използвана от местните граждани, пише ВВС.

На венецуелците, пътуващи в чужбина, е позволено да закупуват чужда валута на по-изгодни от официалните курсове. В последно време обаче става все по-популярно само да се купуват самолетни билети, след което те да се представят на властите и да се купи евтина чужда валута.

На пътуващите се дава възможност да се купят до 3 хил. долара. Валутата, която може да бъде закупена, се превежда в кредитна карта. Често пъти самото излизане в чужбина не се осъществява, кредитната карта се праща извън страната на роднини или приятели, а парите се връщат по пощата или чрез организиран канал.

На черния пазар чуждата валута може да се продаде с близо 700% печалба, тъй като реалният курс на долара е далеч по-висок.

Често пъти самолетните билети се разпродават за месеци напред, което вдига и цената им. В същото време обаче силно расте броят на пътниците, които не се явяват за полета. Това кара властите да въведат схема с пръстови отпечатъци на терминалите, която да покаже кой в действителност е пътувал в чужбина.

В допълнение, кредитните карти на пътуващите със съдържащата се ваулта ще бъдат активирани само след реално напускане на страната.

Вижте повече за доходоносния бизнес във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха... :))) - това е станало с борбената държава спряла да изплаща дълга си "омразно" ... => Това трябва да е стандартната маймунска реакция след прочитане на статията! Ак ое достатъчно умна *** де ;)) - щото тук обслужващо маймуните интелигентно не им го казват и натъртват, да не се стреснат маймуните...до тук добре, съгласен съм, че истината не е никога тази, която на "хората" им се иска...... НО, защо сега ми набиват тази "истина", без необходимото и търсене от "хората"??Нещо в много подходящ момент показват на маймуните, че "омразността" води до това ли?ДА, инфото в статията може да е вярно, ако пак ги продадат въпреки "омразността" и напротив - даже използват "омразността" като прецедент, та да си оправят "правните основания" е тази посока... и после за назидание на маймуните им смажат държавата...Та искам да кажа, че истината е някъде там, но не в конкретната манипулирана реалност, а въпреки нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Мале, все едно се върнах в БГ през 80тте. Режим на тока, черна борса на валута, дефицити по магазините, а управляващите се държат като че продажбата на долари на черно е най-големия проблем на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още