IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания се понижава до 26% през третото тримесечие

МВФ обаче предупреди наскоро, че тя ще остане над 25% вероятно до 2018 г. заради бавните темпове на възстановяване

12:16 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Испания се понижава до 26% през третото тримесечие

Безработицата в Испания се понижава за второ поредно тримесечие на фона на излизането на икономиката на страната от рецесията, продължила повече от две години, предаде Bloomberg.

През третото тримесечие безработицата в страната се е понижила до 26% от 26,3% през второто тримесечие, сочат данните на испанския национален статистически институт. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха спад на безработицата в страната до 26,1%.

За периода юли-септември испанската икономика е нараснала с 0,1% - за първи път от над 2 години, показаха данни на централната банка, публикувани вчера.

Икономиката на Испания започва да се възстановява от кризата, след като инвеститорите постепенно започнаха да се завръщат в страната. От началото на годината водещият борсов индекс - Ibex 35, е нараснал с 21%, изчисляват от информационната агенция. Спредът между лихвите по 10-годишните испански облигации и аналогичните германски също се е свил значително спрямо пика, който достигна през юли 2012 г.

Правителството на Мариано Рахой облекчи бизнеса и намали разходите му за намаляване на заплати и съкращения на персонал. Заради спада на разходите за труд много компании разширяват дейността си в страната, включително и Ford Motor Co.

Заради кризата обаче бяха изгубени над 3,8 млн. работни места и мерките за либерализация на пазара на труда, предприети до момента, не успяват да компенсират катастрофата. Международният валутен фонд (МВФ) предупреди наскоро, че безработицата в Испания ще остане над 25% вероятно до 2018 г. заради бавните темпове на възстановяване.

Правителството на Рахой обаче се сблъска и с друг проблем - „сивата“ икономика, в която са заети много от „безработните“. Затова кабинетът планира да отреже достъпа до помощи на работещите „на черно“.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още