IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ап. Апостолов: Банките трябва да се борят за всеки лев

Данните за свиването на печалите към септември са показателни за това, коментира председателят на Надзорния съвет на „Тексим Банк“

13:38 | 04.11.13 г. 7
Ап. Апостолов: Банките трябва да се борят за всеки лев

Банките трябва да се борят за всеки лев и за оценката на всеки лев, който отпускат, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на „Тексим Банк“ Апостол Апостолов. По думите му показателни за това са представените от БНБ данни за свиване на банковите печалби към септември.

По неговите думи „свиването на маржа между лихвите по депозитите и по кредитите при едни фиксирани оперативни разходи водят до тези резултати, но постепенно ще има консолидиране на данните“.

Според него по-тревожна е тенденцията за продължаващия ръст при спестяванията.



„За мен това е индикация, че българите нямат голяма увереност за консистентни приходи през следващите 6 до 12 месеца и всичко, което се получава като възнаграждение, се опитва да се спести. Хората не харчат в икономиката, а държат парите си в банките“, коментира още Апостолов.

Той подчерта, че за обръщане на тенденцията е необходимо икономиката да отбележи по-сериозен ръст.

„Постоянно се лутаме между американския и европейския икономически модел - между харчене и затягане на коланите. През последните години стягахме коланите и видяхме едно очевидно обедняване на населението и увеличаване на спестовността. Единственият източник на постоянно финансиране останаха държавата и обществените поръчки“, допълни още Апостолов.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 5
Людени
преди 10 години
"При високи лихви по депозит- за кво да рискува да ги вкарва в бизнес! "Колега, за българските условия, банков депозит не е съвсем безрисково начинание !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
zdravko1
преди 10 години
Кои сте вие? Пaртизaните ли :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
И да добавя: тоя Чаплин казва, че проблем били големия размер на спестяванията! Ето ти решение ве кавал: свалят лихвите до- депозит 0.5%, кредит-2.5% и всичко отведнъж се решава...отведнъж! Секват моментално лошите кредити, и ипотекарите вдигат глава! Свободните средства- влизат в икономиката и потреблението. Депозитарите- ако не ги устройва лихвата, вадят част от спестяванията си (от което вече плачат банките) и ги вкарват в бизнес, ако считат, че той ще им носи повече. При високи лихви по депозит- за кво да рискува да ги вкарва в бизнес! Ето ви простичко решение- решаващи проблемите на цялата система! Мислете...така както е в момента- повече НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАВА! Не може в Германия- заплата 3000 евро, лихва 1.5%, в България- заплата 400 евро, лихва 6-7%!!!! КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТОВА БЕЗУМЕ ДЪЛГОРСОЧНО, ПИТАМ АЗ?!? СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА....ГОСПОДА ЛИХВАРИ....ДА НЕ ВИ СВАЛИМ НИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
да се чете: Адекватна банка на всеки ЛИ ще отпусне кредит, без да проучи, анализира и прогнозира в дълбочина и перспектива- до колко кредитоискателя би могъл да изплаща исканият кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Тази пародия на банкер, който по-скоро прилича на Чарли Чаплин, за пореден път се опита да манипулира, използвайки клишето: "ама никой не е карал хората да теглят заеми!" Абе аланкоолу, хората с пистолет в ръката ли ви взеха парите? НЕ! Хората кандидатстваха за кредит, при това сериозно облъчени рекламно (всеки може да иска кредит), НО отпускането на кредита зависи от банката и от никой друг! Адекватна банка на всеки ще отпусне кредит, без да проучи, анализира и прогнозира в дълбочина и перспектива- до колко кредитоискателя би могъл да изплаща исканият кредит!Ще отрече ли някой това, което казвам! Е питам аз- на какво основание, клиента ще бъде ОСЪДЕН доживот да изплаща кредит, който след 3-4 години се оказва, че не е по силите му (по една или друга причина)??? Защо клиента ще плаща грешката на банката, и в крайна сметка- справедливо е това!? Това упорство на банките, да не искат да приемат, че могат и да губят заради собствената си некадърност, ЩЕ КОСТВА СКЪПО НА ЦЯЛАТА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Толкова за насоката, в която можем да търсим решенията, от там насетне се изправяме пред всички обективни предизвикателства: свитото търсене в глобален мащаб, ниска инвестиционна активност, вътрешни за страната фактори, като тежка регулаторна база, неефективна администрация, слабо конкурентна трудова сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Той подчерта, че за обръщане на тенденцията е необходимо икономиката да отбележи по-сериозен ръст.--------------------------------------------За да реализира по-голям ръст икономиката, някой първо: тр. да инвестира в това да бъде създадено производство и второ: да намери пазар за това, което се произвежда.Възможностите на българите за (сериозни) инвестиции са в сферата на добрите пожелания, защото сме мн. назад с натрупването на капитал/активи, единствената опция в това отношение е, държавата да има активна и адекватна роля в процеса на привличане на чужди инвестиции, а защо не, самата тя да извършва добре обмислени инвестиции, доколкото държавата е най-значимия субект с потенциал да осигури нужния финансов ресурс. Това последното го казвам, като потенциал, който е наличен , държавата да развива инвестиционна дейност, а не че обективното състояние и практиките на държавно и административно ръководство, дават надежди за успешно реализиране на такива инициативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още