IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Мерките, които управляващите готвят за банките, все още не са публикувани, но вече предизвикват множество коментари

10:06 | 02.11.13 г. 34
Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Случайно или не протестът на студентите от икономическия университет в София започна от лекция на Румен Гечев, който по собствен ироничен избор им чете "икономика на устойчивото развитие", заявява в свой коментар икономистът Красен Стачев от Института по пазарна икономика (ИПИ).

Според него публикациите в медиите от последните дни показват, че Румен Гечев е в дъното на опит за дестабилизация на банковата система.

БСП е единствената партия, чийто Централен комитет има работна група по финанси и банково дело. Ако нейните планове се превърнат в закон и този закон бъде приложен (както обикновено става в банковото дело), последиците ще са много по-вредни от тези от т.нар. "мораториум върху закупуването на земя от чужденци".

"Щом партия или народен представител създадат такава група без дори да има намек за неразрешими проблеми във финансовата система, първото обяснение, което ми идва на ум, че някому е хрумнало да се занимава с политически рекет", заявява Станчев.

Ето и какво е състоянието на банковия сектор в момента, според анализите на икономиста

Разликата между длъжници и спестители

Политическите инициативи за "мораториум" върху сделките със земеделска земя с чужденци и тази за промяна в правилата, по които работят банките, си приличат.

И двете демонстрират пълното неразбиране на правото и икономиката, по които работят банките. И двете инициативи водят до законодателни действия без елементарни опити да се предвидят и опишат последиците. (По същия начин се постъпи, по признание на Рамадан Аталай, председател на съответната комисия, и при промените в Закона за енергетиката.)

Вместо описание и анализи, на избирателите се пробутват илюзии и заблуди.

Разликата обаче е в това, че мораториумът засега е правно безсилен и вероятността да бъде приложен в някаква форма е нищожна. В банките нещата стоят по друг начин: решенията и договорите винаги са в рамките на закона. (Те са в рамките на закона и в периода от май 1989 до май на 1992 г., когато се създаваха частни банки по постановление на Министерски съвет, и бяха в рамките на закона при фалитите от 1996 г.)

Но след 1997 г. законът се променя съществено

Днес банковото право в България, включително съответните разпоредби на ГПК, защитават спестителите, хората, които си държат парите в банките. Някои части от това право (например чл. 444 от ГПК) изрично защитават и длъжниците, и техните залози.

Общото правило е, че не се отнема залог, който прави невъзможен живота на длъжника. Представителите "на народа", тези радетели на духа и буквата на закона, изпадат в умилителна грижа за "длъжниците" на банките.

По този начин те тръгват към най-масовото от февруари 1997 г. насам посегателство към правото на собственост върху спестяванията на населението.

"Клиентите" на банките са два вида: спестители и кредитополучатели, длъжници.  Банката отдава назаем чужди пари. Като правило спестителите в България са много повече от кредитополучателите. В най-популярната банка сред населението това съотношение е 70 към 30.

Само в две банки спестителите са или специфични юридически лица - държавни предприятия, т.е. бюджета или в крайна сметка правителството, като собственик от името на данъкоплатците. В една или две банки спестителите са повече от 80 на сто от клиентите на банката. С нужния скепсис може да се приеме, че у нас спестителите са около 65% от всички клиенти на банката. И

менно в това е причината банките да имат повече права при събирането на вземания.

Вопълът, че "дори и държавата няма такива права", повтарян най-често от Йордан Цонев, е крайно неуместен. Правителството всъщност, макар и по закон (което невинаги означава легитимно), експроприира парите на гражданите, а банката е длъжна и по закон, и по занятие да пази парите на спестителите.

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 9 rate down comment 1
LANDLORD 31
преди 10 години
Ей като чета поредния неолайнар от ИПИ направо ми идва да му извия врата!То бива, бива това мракобесническо господство на банките над българите, но вече прекаляват. ПРОТЕСТ СРЕЩУ БАНКИТЕ И ИПИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 0
LANDLORD 31
преди 10 години
Ей като чета поредния неолайнар от ИПИ направо ми идва да му извия врата!То бива, бива това мракобесническо господство на банките над българите, но вече прекаляват. ПРОТЕСТ СРЕЩУ БАНКИТЕ И ИПИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
ПИЧ ......ти мислиш ли или ти казват какво да пишеш ! ? Евентуалната печалба, както и риска от загуба е справедливо да са споделени! Не може едната страна по договора да не носи риск, а същия да е вменен изцяло на гърба ба другата! Нали заради оценката на този риск банките начисляват и съответната цена на паричния ресурс! Забравяш и факта, че само срещу напечатана хартия те стават реални собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 23 rate down comment 9
vzhekoff
преди 10 години
Както многократно съм писал, "лицето" Кр. Станчев следва да се титулова "лобистът" Кр. Станчев, независимо дали се явява "спасител" на банките, или защитник на шистовия газ, или разгромник на АЕЦ-а, или... или... и т.н. Проследете "творческата" му биография и ще се убедите, че той и Гамизов се борят за титлата най-безскрупулен лобист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 16 rate down comment 2
algo
преди 10 години
В конкретния случай брожението срещу банките започна от едностранните промени на лихви по кредити по абсолютно непрозрачен за длъжника начин. Справедливото, пък и икономически по-доброто е това да се промени. Най-добре е да стане под натиска на пазара, но не става затова може би се налага промяна на закона. Лихвите по кредитите трябва да са фиксирани или ако не са, по време на договора, да се променят по формула и съобразно индекс върху които банката НЕ МОЖЕ да влияe. Дали индексът ще е Либор, Софибор или друг е друг въпрос. Няма идеален. Тези са общо взето представителни за краткосрочни, "безрискови" инвестиции в съответните валути, т.е. вършат работа.А иначе съм съгласен, че останалите предложения за промяна закона за меко казано безумни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Пич, добре си описал шменти-капелите, дето ги вършат банкстерите, за да прикриват лоши кредити, отпуснати по надути от самите банки оценки в пика на балона. Духът е изпуснат от бутилката отдавна, сега просто се обират негативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 2
aldy
преди 10 години
"...Незнам на колко от тях обезпечението ще покрите дългът към Банката, още повече че след "съдебни" действия дългът им се увеличава с поне 7-8%, за държавни такси и юрисконсуктско възнаграждение. Като цяло обаче, г-н Станчев е прав..."Като НЕЗНАЕШ, замълчиси. Банките са ДЛЪЖНИ да определят риска при кредитите и покритието на кредита от ипотекирания имот. Като не стига обезпечението, някой "СПЕЦИАЛИСТ" от банката би трябвало да е за онождане. Да, ама не. Банките се научиха да прехвърлят задълженията към външни фирми, които не са страни по договора, но се разправят с клиентите на банката точно по техните задължения. Не говоря и за свободно променяните лихвени условия, по "преценка" на банките. На всичко отгоре нашите банки са в нарушение на Директива 91 (по памет говоря) на ЕК. Та затова смятам, че има някой за трепане и в банковата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 16
ПИЧ
преди 10 години
Статията е много добра.Наистина няма какво да правят по законите лица като Йордан Цонев, наричан от народа Данчо-Ментата и лицето Гечев, което май беше вицепремиер при Жан Виденов - в периода на най-големия крах на икономиката на страната.Необходима е силна защита на кредитора, а не защити на длъжниците. И без друго сега банките инкасират загуби. Продават имоти на 1/3 част от отпуснатия кредит. Често пъти банките няма на кого да продадат имоти и се явяват техни (на банките) дружества които купуват имота. Плащат се такси на общината на ЧСИ и други такси. Загубите на банките са големи при този развой на нещата.Сега тия екземпляри-депутати, искат да пипат тази тънка материя, не знам какво правят в парламента, вместо да пасат овце. Наистина ако това правителство трябва да падне, само банките могат да го катурнат и аз се надявам вече да действат в тази посока. Тези хора ще създадат проблеми не само на банките, а и на всеки кредитор-на всеки дал пари в заем на приятел, на братовчед и друг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
" ... автора на статията ... най-вероятно ще бъде публично онождан"-----------------------------------Така говориш, щото най-вероятно не си го виждал какъв "красавец" е Кр.Станчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 5
v_tin
преди 10 години
Ако автора на статията дойде в германия, и направи едно такова изказване най-вероятно ще бъде публично онождан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още