IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розов диамант стана най-скъпият скъпоценен камък в света

59,60-каратовият Pink Star намери новия си собственик за 83 млн. долара в петминутно наддаване

11:56 | 14.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За първи път розовият камък бе показан на обществено място от Хелена Кристенсен в Монако през 2003 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За първи път розовият камък бе показан на обществено място от Хелена Кристенсен в Монако през 2003 г. Снимка: Ройтерс

Розов 59,60-каратов диамант, наречен "Pink Star" бе продаден за 83 млн. долара - най-високата сума, плащана някога за скъпоценен камък на търг, предава Bloomberg.

Цената на овалния камък надхвърли предишния рекорд с 82%. Продажбата бе осъществена на търг на Sotheby's в Женева, където диамантът бе определен като едно от най-големите природни богатства в света.

Петминутната битка за камъка започна от 48 млн. швейцарски франка, предложени от кандидат-купувач в залата. Цената нарастваше бързо със стъпка от 1 млн. франка. Въпреки че имаше и няколко души, които наддаваха по телефона, скъпоценният камък отиде при присъстващ в публиката. 

Диамантът е шлифован от Steinmetz Diamonds - фирмата, собственост на най-богатия човек в Израел Бени Стайнмец. Добит е от De Beers в Африка.

За първи път розовият камък бе показан на обществено място от датския модел Хелена Кристенсен в Монако през 2003 г. Той е с ярко розов цвят, а по чистота на кристалите се нарежда сред най-добрите 2% в света.

Предишният рекорд за скъпоценен камък на търг е от 2010 г. - 45,6 млн. долара за "Graff Pink". "Pink Star" е почти два пъти по-голям от 24,78-каратовия "Graff Pink".

Диамантите с инвестиционен клас привличат купувачи, тъй като те са както символ на статута им, така и лост срещу нестабилността на финансовите пазари. Цветните камъни, които са 0,01% от всички добити диаманти, се ценят заради своята рядкост и са с най-висока цена на карат. 

Снимки на диаманта вижте в галерията, а повече за наддаването - във видео материала на Bulgaria on Air! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още