IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания ще издърпа растежа на държавите от Г-7

Според МВФ британската икономика ще се разшири с 2,9% през 2014 г.

19:20 | 09.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Великобритания ще издърпа растежа на държавите от Г-7

Тази година икономиката на Великобритания ще нарасне най-бързо от всички държави членки на Г-7, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ).

Според финансовата организация британската икономика ще се разшири с 2,9% през 2014 г. и ще отбележи малко по-слаб растеж през 2015 г., а именно – 2,5%, пише ВВС.

МВФ счита, че растежът на Острова се е възстановил по-бързо от очакванията, но и на фона на разхлабените кредитни условия и повишеното доверие както сред гражданите, така и сред бизнеса. Институцията обаче предупреждава, че възстановяването все още не е балансирано, а инвестициите на бизнеса и износът все още разочароват.

„Паричната политика във Великобритания трябва да остане приспособителна. Последните модификации на бъдещите насоки от страната на Английската централна банка са добре дошли“, пише МВФ в своя доклад за световните икономически перспективи. „Опитите на правителството да повиши капиталовите разходи би трябвало да стимулират възстановяването и растежа в дългосрочен план.“

През януари МВФ повиши прогнозата си за растежа на Острова от предишните 1,9% до 2,4% за 2014 г. Очакванията и този път се завишават.

Надеждите и очакванията са високи не само към Великобритания, но и към Германия, Франция и САЩ. МВФ залага, че именно растежът в Америка ще компенсира задъхването на Китай, Бразилия и развиващите се пазари като цяло през тази година

Що се отнася до България – МВФ предрича 1,6% ръст на БВП и дефлация през 2014 г. И фондът, както правителството и ЕК, смята, че пикът на безработицата в нашата страна е бил през 2013 г., като очакванията са тя да се понижи до 12,5% през тази и 11,9% през следващата година.

Тревожното обаче продължава да е, че темповете на растеж в България изостават спрямо средните за развиващите се икономики в Европа, в която група сме включени.

Средно за тези държави (освен България, Турция, Полша, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия и Литва) се очаква БВП да се разшири с 2,4% през тази и 2,9% през следващата година.

Литва, Полша и Турция се очертават като двигателите на развиваща се Европа, докато МВФ прогнозира, че най-силен растеж в държавите от еврозоната ще има в Латвия и Естония.

Повече за прогнозата на МВФ и перспективите както пред икономиката на България, така и пред глобалната икономика можете да разберете от разговора между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още