IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия инкриминира дейността на "Ислямска държава"

Вътрешният министър на Германия определи забраната като „важна стъпка в борбата срещу международния тероризъм"

16:32 | 12.09.14 г.
<p>
	Представители на иракските правителствени сили свалят знаме на &quot;Ислямска държава&quot; в гр. Далли Аббас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представители на иракските правителствени сили свалят знаме на "Ислямска държава" в гр. Далли Аббас. Снимка: Ройтерс

Германия забрани дейността на групировката „Ислямска държава“ на територията на страната. Берлин обяви, че определя „Ислямска държава“ като терористична групировка и забранява публичното показване на символи и знаци на джихадистите, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

Новите мерки на Германия идват ден след като президентът на САЩ Барак Обама очерта стратегията на Белия дом за борба срещу организацията.

Забраната включва всякакво участие в организацията, както в социалните медии, така и по време на демонстрации. Инкриминира се също използването на символи на „Ислямска държава“ с цел реклама и всякакъв вид подкрепа, в това число и събирането на пари за организацията.

Вътрешният министър на Германия Томас Де Мезиер определи забраната като „важна стъпка в борбата срещу международния тероризъм и свободата и сигурността на Германия.

"Германия е демократична страна, която знае как да се защитава. Тук няма място за терористични организации като „Ислямска държава“, която действа срещу либералния ред на нашата страна“, заяви Томас Де Мезиер.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд, който днес пристигна на посещение в Ирак, обеща Париж да подкрепи новото иракско правителство, сформирано по демократичен път. Той е придружен от френския топ дипломат Лоран Фабиюс и от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

"Тук съм, за да изразя солидарността и подкрепата си за вас. Тази политическа солидарност съществува, защото Ирак постигна своята политическа промяна, организира избори и състави ново правителство, в което са представени всички граждани", коментира Оланд.

Самолетът, с който пристигна френският президент, достави 15 тона хуманитарна помощ за населените с кюрди райони на Ирак в северозападната част от страната. Стотици хиляди кюрди бяха прогонени от родните си места от джихадистите при офанзивата им, започнала преди около 3 месеца, и се стигна до хуманитарна криза поради недостиг на храна за бежанците.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още